Zakochałam się w tym daniu, mięso jest pyszne, soczyste, pachnące ziołami i porem. Polecam spróbować.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka (ok 1 kg)
- 330 g pora
- zioła: lubczyk, lebiodka, rozmaryn, tymianek (u mnie świeże po kilka gałązek jak na zdjęciu)
- Przyprawy:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, garam masala, papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Mięso umyć w zimnej wodzie, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miseczki dodać przyprawy, wymieszać i odstawić na pół godziny. Pora umyć, obrać, pokroić w krążki lub pół krążki i wrzucić do naczynia z zimną wodą. Przepłukać i odstawić na chwilkę aż drobinki piasku czy ziemi opadną na dno. Zebrać na cedzak, odsączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem (u mnie z pestek winogron) ułożyć por, na niego mięso a na wierzch zioła. Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika góra/dół. Piec 1.15 h, ściągnąć folię i dopiec 10 minut na chrupiącą skórkę (jeśli ktoś lubi, jak ja ;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.