Letnie kompoty ze świeżych owoców są orzeźwiające i smaczne. Moje "Gwiazdy" kochają kompoty - jak mama zrobi oczywiście ;)
Składniki:
- 250g rabarbaru
- 250g owoców świdośliwy i czerwonej porzeczki (łącznie)
- 2 gałązki mięty
- 3 łyżki miodu
- 2 litry zimnej wody
Łodygi rabarbaru umyć i pociąć na mniejsze kawałki. Owoce porzeczki i świdośliwy przepłukać najlepiej na cedzaku. Przełożyć owoce i miętę do garnka zalać 2 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić do wystudzenia, odcedzić. Do letniego dodać miód.
Ps. Nie schładzam taką ilość wypijamy przez 1 dzień na bieżąco. Natomiast jeśli chcecie przechować na drugi dzień to trzeba włożyć do lodówki.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.