Sezon grzybowy w pełni. Zazwyczaj grzyby leśnie suszę, jednak tym razem nie miałam ich aż tak wiele by napełnić suszarkę, więc wymyśliłam sobie mrożenie.
Składniki:
- 700g grzybów leśnych
- 1cm kawałek imbiru
- 1 nieduża cebulka
- 1 marchewka
- koperek, pietruszka
- 1 łyżka masła i oliwy z oliwek
Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę, imbir, marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek opłukać, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło dodać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulkę smażyć 2 minuty do przeszklenia dodać imbir i marchewkę. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać oczyszone i pokrojone grzyby. Całość smażyć aż odparuje nadmiar wody. Dodać koperek z pietruszką i przemieszać. Odstawić do wychłodzenia. Włożyć do woreczków do mrożenia i do zamrażarki.
Tak przygotowane grzyby są właściwie gotowe jako dodatek do ryżu czy kaszy lub na pyszny sos. Wystarczy przy gotowaniu przyprawić solą, pieprzem.
Smacznego :-)
Ja uwielbiam z kaszą.
OdpowiedzUsuńA ja z ryżem ;)
Usuń