poniedziałek, 3 października 2022

Grzyby leśne - baza na sos mrożona

Sezon grzybowy w pełni. Zazwyczaj grzyby leśnie suszę, jednak tym razem nie miałam ich aż tak wiele by napełnić suszarkę, więc wymyśliłam sobie mrożenie.


Składniki:

  • 700g grzybów leśnych
  • 1cm kawałek imbiru
  • 1 nieduża cebulka
  • 1 marchewka
  • koperek, pietruszka
  • 1 łyżka masła i oliwy z oliwek


Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę, imbir, marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.  Pietruszkę  i koperek opłukać, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło dodać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulkę smażyć 2 minuty do przeszklenia dodać imbir i marchewkę. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać oczyszone i pokrojone grzyby. Całość smażyć aż odparuje nadmiar wody. Dodać koperek z pietruszką i przemieszać. Odstawić do wychłodzenia. Włożyć do woreczków do mrożenia i do zamrażarki.



Tak przygotowane grzyby są właściwie gotowe jako dodatek do ryżu czy kaszy lub na pyszny sos. Wystarczy przy gotowaniu przyprawić solą, pieprzem.

Smacznego :-) 


2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger