niedziela, 15 kwietnia 2018

Guacamole - salsa z awokado

Ta meksykańska salsa z bardzo zdrowego awokado stanowi doskonałe połączenie do "niezdrowych" chipsów nachos. Dla mnie bomba... bo przecież żyje się po to by smakować, doświadczać, eksperymentować i się uczyć. Pierwszy raz robiłam guacamole dlatego bazowałam na przepisie z Kwestii Smaku jednakże dołożyłam swoje 5 groszy :)





Składniki:

  • 2 dojrzałe (ciemne) awokado
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • szczypta soli kamiennej i ostrej papryczki w proszku (u mnie zmiażdżona w moździerzu suszona papryczka chilli z własnej grządki) 


Limonkę sparzyć, zetrzeć skórkę. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść w miseczce widelcem. Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki soku z limonki, kolendrę i przyprawy. Wszystko wymieszać, schłodzić minimum 15 min.
Salsa po dłuższym czasie ciemnieje pomimo dodania soku z limonki, dlatego najlepiej zrobić ją pół godziny przed przyjściem Gości bądź przed podaniem.  







I NIECH ŻYCIE DAJE WAM RADOŚĆ :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger