W kuchni wcale nie musi być nudno :) próbowałam już gotować chińszczyznę, która bardzo smakuje moim domownikom i nie tylko :)) teraz coś z innego regionu. To światowej sławy danie pochodzi z amerykańskiego Teksasu (dawniej stan hiszpańsko - meksykański). Nazwa oznacza "papryki z mięsem"
źródło informacji.
Kilka wskazówek:
- przepis na około 10 osób - ot takie małe przyjęcie
- jeżeli dodajecie przecier pomidorowy domowy należy dodać mniej wody
- jeżeli dodajecie przyprawę do kuchni meksykańskiej to pomińcie paprykę chili (chyba, że nadmiar ostrości Was nie przeraża)
- pomidory możecie pokroić przesmażyć by zmiękły i przetrzeć przez sitko lub sparzyć ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do mięsa
- najlepiej zrobić tą potrawę wcześniej by smaki się połączyły. Osobiście zrobiłam na 12.00 a podawałam o 19.00
Składniki:
- 1 kg mięsa indyczego mielonego
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego
- 3 papryki: czerwona, zielona, żółta
- 2 duże pomidory (800g)
- 2 puszki fasoli czerwonej (po 400g)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula (150g)
- 310 ml domowego przecieru pomidorowego + 2 łyżeczki koncentratu lub 190 g koncentratu pomidorowego
- doniczka lub pęczek świeżej kolendry
- 1 papryka chili świeża bez pestek lub suszona rozgnieciona w moździerzu (opcjonalnie)
- 25 g przyprawy do kuchni meksykańskiej, kmin rzymski i oregano po 1 łyżeczce, sól kamienne do smaku
- woda do 0,5 l
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej do zagęszczenia
- 1 kwaśna śmietana 18% (200g)
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę przekroić na połowę, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju kokosowego, następnie dodać zmiażdżony czosnek. Przesmażyć razem minutę, odstawić. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku. Mięso przyprawić kminem, oregano i chili. Porcjami smażyć na patelni do delikatnego zrumienienia. Przełożyć do garnka wraz z cebulą i pomidorami, dolać 250 ml wody i dusić pod przykryciem 20 min od zagotowania na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu i dolewać wody by się nie przypaliło. Po tym czasie dodać paprykę, przyprawę do kuchni meksykańskiej, przecier pomidorowy, dolać około 200 ml wody i dusić kolejne 10 min od zagotowania. Następnie dodać fasolę z kukurydzą - gotować 5 min. Skrobię rozmieszać w 1/4 szkl. wody, przelać do mięsa i zagotować. Posolić do smaku (u mnie 2 płaskie łyżeczki). Całość przemieszać i odstawić minimum na 1 godzinę do przegryzienia smaków. Podawać przybrane kolendrą i kleksem śmietany.
Boskie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.