Składniki na 3 l zupy:
- 2 l wody
- 4 nogi z kurczaka lub 750 g mięsa z uda kurczaka
- 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
- 250 g pieczarek i 6 grzybów mun
- 200 g cebuli (2 szt.)
- 100 g ryżu
- 1 łyżka stołowa soli himalajskiej (około)
Składniki marynaty do mięsa:
Jeśli kupicie nogi to należy odkroić z nich skórę i mięso. Można również kupić gotowe mięso co zaoszczędzi Wam czasu i nerwów. Pokroić w grubszą kostkę. Zmiażdżyć czosnek i dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami marynaty. Pozostawić na minimum 0,5 godziny. W tym czasie obrać warzywa, opłukać pieczarki. Marchewkę, pietruszkę pokroić w 3 cm długości słupki, selera w kostkę.Wrzucić do wody. Zagotować. Pokroić pieczarki i cebulę w półksiężyce. Rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego i przesmażyć mięso. Proponuję smażyć mniejsze porcje mięsa, niż wrzucać wszystko na patelnię. Ładnie się zarumieni nie puści tyle wody co smażone w całości. Mięso przełożyć do gotujących się warzyw. Wsypać ryż i cały czas gotować na małym ogniu. Przemieszać by nie przywarł do garnka. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Następnie przecedzić i pokroić w paseczki. Są w sprzedaży krojone grzybki mun, wówczas wystarczy je wrzucić do zupy. Na patelni przesmażyć pieczarki do zarumienienia, dołączyć do zupy, następnie przesmażyć cebulę i również dodać ją na koniec do zupy. Można dolać 0,5 l wody w razie potrzeby, to ma być zupa nie gulasz :) Spróbować i doprawić solą. Gotować całość około 10 minut na małym ogniu.
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 2 ząbki czosnku
Jeśli kupicie nogi to należy odkroić z nich skórę i mięso. Można również kupić gotowe mięso co zaoszczędzi Wam czasu i nerwów. Pokroić w grubszą kostkę. Zmiażdżyć czosnek i dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami marynaty. Pozostawić na minimum 0,5 godziny. W tym czasie obrać warzywa, opłukać pieczarki. Marchewkę, pietruszkę pokroić w 3 cm długości słupki, selera w kostkę.Wrzucić do wody. Zagotować. Pokroić pieczarki i cebulę w półksiężyce. Rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego i przesmażyć mięso. Proponuję smażyć mniejsze porcje mięsa, niż wrzucać wszystko na patelnię. Ładnie się zarumieni nie puści tyle wody co smażone w całości. Mięso przełożyć do gotujących się warzyw. Wsypać ryż i cały czas gotować na małym ogniu. Przemieszać by nie przywarł do garnka. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Następnie przecedzić i pokroić w paseczki. Są w sprzedaży krojone grzybki mun, wówczas wystarczy je wrzucić do zupy. Na patelni przesmażyć pieczarki do zarumienienia, dołączyć do zupy, następnie przesmażyć cebulę i również dodać ją na koniec do zupy. Można dolać 0,5 l wody w razie potrzeby, to ma być zupa nie gulasz :) Spróbować i doprawić solą. Gotować całość około 10 minut na małym ogniu.
Zupa jest pyszna, bardzo treściwa co podoba się mojemu M. do tego z fajną nutą orientu :) Trochę pracy przy niej jest, ale czego się nie robi dla M.?
Wspaniała zupka Małgosiu, takie smaki to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuńMojemu też serwuję takie obiadki do pracy, nie ma jak to zrobić samemu i wiedzieć co się je ;) świetna zupka ;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, a czy można wykorzystać gotową mrożoną mieszankę chińską? Mam tu na myśli warzywa z grzybami mun? Pozdrawiam, a przepis obiecujący
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, może będzie nawet lepsza, bo tam pędy bambusa są i inne warzywka ale radzę wcześniej podgotować mięso i wówczas wrzucić mieszankę na wrzątek
UsuńPyszna zupka ! tez lubię takie robic w domku. Każdy z nas chyba ulegał wswoim czasie tej magii zupek błyskawicznych, ale na szczęście potrafimy uczyć się w tym zakresie na błędach ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńBardzo fajna propozycja. Przepis zapisuje do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńMmmm, uwielbiam chińskie jedzenie :) Świetny pomysł na obiad. Na pewno jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło. Mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam
Usuń