niedziela, 3 stycznia 2016

Muszle ze szpinakiem

Stałam się ostatnio smakoszem szpinaku. Dzisiaj proponuję Wam z serem, odrobiną oliwek i suszonym pomidorem. Smakowało nam bardzo.


Składniki:
  • 200 g makaronu muszle
  • 230 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 270 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 oliwek czarnych
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 100 g sera żółtego w plasterkach
  • 250 ml przecieru pomidorowego (mam własny) lub sos pomidorowy 
Makaron ugotować w posolonej wodzie al'dente. Odcedzić przelać zimną wodą. Szpinak przesmażyć do rozmrożenia, dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Smażyć razem pół minuty, odstawić do przestudzenia. Oliwki i pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki. Ser rozgnieść widelcem dodać do niego szpinak, oliwki i pomidory, wymieszać. Farszem napełniać muszle. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować przecierem pomidorowym lub sosem zrobionym z koncentratu. Następnie układać muszle i przykryć je serem żółtym. Zapiekać około 20 - 30 minut w 180 st.C. Do momentu, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni. 


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pyszne muszle i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszle w domu mam, gorzej ze szpinakiem. Ale danie mi się wybitnie podoba, mniam :}

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger