Muszle ze szpinakiem
Stałam się ostatnio smakoszem szpinaku. Dzisiaj proponuję Wam z serem, odrobiną oliwek i suszonym pomidorem. Smakowało nam bardzo.
Składniki:
- 200 g makaronu muszle
- 230 g szpinaku (u mnie mrożony)
- 270 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 12 oliwek czarnych
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 100 g sera żółtego w plasterkach
- 250 ml przecieru pomidorowego (mam własny) lub sos pomidorowy
Makaron ugotować w posolonej wodzie al'dente. Odcedzić przelać zimną wodą. Szpinak przesmażyć do rozmrożenia, dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Smażyć razem pół minuty, odstawić do przestudzenia. Oliwki i pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki. Ser rozgnieść widelcem dodać do niego szpinak, oliwki i pomidory, wymieszać. Farszem napełniać muszle. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować przecierem pomidorowym lub sosem zrobionym z koncentratu. Następnie układać muszle i przykryć je serem żółtym. Zapiekać około 20 - 30 minut w 180 st.C. Do momentu, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
Smacznego :)
Danie idealne dla mnie. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPyszne muszle i pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMuszle w domu mam, gorzej ze szpinakiem. Ale danie mi się wybitnie podoba, mniam :}
OdpowiedzUsuń