U mnie dzisiaj coś dla wielbicieli warzyw i kuchni orientalnej. Wystarczyła 1 dorodna cebula, 1 papryka trochę kaszy, parę dodatków i obiad gotowy, zapraszam.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
Farsz:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 5-6 grzybów mun
- garść (około 10g) rodzynek
- 1 cebulka, 1 ząbek czosnku
- 1/3 suszonej papryki chilli
- 5 suszonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
Jaglankę przesypać na durszlak. Opłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem. Zagotować 2 szklanki wody posolić 1 łyżeczkę, wsypać kaszę i gotować około 15 min. Jak gotować jaglankę możecie doczytać na tej stronie. Do ciepłej kaszy dodać garść rodzynek, przemieszać. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, następnie przecedzić i drobno pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na łyżeczce oleju kokosowego dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Przesmażyć razem pół minuty. Paprykę chili pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory suszone wyciągnąć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Dodać wszystko do kaszy, przyprawić sosem sojowym i garam masala. Wymieszać i spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem.
Paprykę przekroić na połowę, wyciągnąć gniazda nasienne, przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i napełnić farszem. Cebulę obrać, przekroić na połowę i wybierać po 2 łódeczki.
Napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30 - 40 minut w 180 st.C. Do zrumienienia się kaszy.
Podałam z makaronem sojowym polanym sosem chilli słodko-kwaśnym. Szczerze mówiąc był on zbędny, same warzywa są syte. Bardzo smakowała mi papryka z tym nadzieniem, a mój M. był zachwycony cebulą.
Polecam spróbować jedno i drugie ;)
Moja ulubiona kasza. Świetny pomysł, żeby ją skomponować w ten właśnie sposób. Bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na faszerowanie cebuli :)
OdpowiedzUsuńChyba bym na to nie wpadła. Kiedyś przy okazji wypróbuję pomysł :)
Fajne smaki :) ja bym chętnie cebulę skosztowała...
OdpowiedzUsuń