sobota, 9 stycznia 2016

Cebula i papryka faszerowane jaglanką

U mnie dzisiaj coś dla wielbicieli warzyw i kuchni orientalnej. Wystarczyła 1 dorodna cebula, 1 papryka trochę kaszy, parę dodatków i obiad gotowy, zapraszam.




Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
Farsz:
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 5-6 grzybów mun
  • garść (około 10g) rodzynek
  • 1 cebulka, 1 ząbek czosnku
  • 1/3 suszonej papryki chilli
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego

Jaglankę przesypać na durszlak. Opłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem. Zagotować  2 szklanki wody posolić 1 łyżeczkę, wsypać kaszę i gotować około 15 min. Jak gotować jaglankę możecie doczytać na tej stronie. Do ciepłej kaszy dodać garść rodzynek, przemieszać. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, następnie przecedzić i drobno pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na łyżeczce oleju kokosowego dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Przesmażyć razem pół minuty. Paprykę chili pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory suszone wyciągnąć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Dodać wszystko do kaszy, przyprawić sosem sojowym i garam masala. Wymieszać i spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem. 


Paprykę przekroić na połowę, wyciągnąć gniazda nasienne, przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i napełnić farszem. Cebulę obrać, przekroić na połowę i wybierać po 2 łódeczki. 




Napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30 - 40 minut w 180 st.C. Do zrumienienia się kaszy.

Podałam z makaronem sojowym polanym sosem chilli słodko-kwaśnym. Szczerze mówiąc był on zbędny, same warzywa są syte. Bardzo smakowała mi papryka z tym nadzieniem, a mój M. był zachwycony cebulą. 




Polecam spróbować jedno i drugie ;)

4 komentarze:

  1. Moja ulubiona kasza. Świetny pomysł, żeby ją skomponować w ten właśnie sposób. Bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na faszerowanie cebuli :)
    Chyba bym na to nie wpadła. Kiedyś przy okazji wypróbuję pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne smaki :) ja bym chętnie cebulę skosztowała...

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger