sobota, 31 października 2015

Koktajl borówkowy

Najlepiej smakuje ze świeżymi leśnymi jagodami,  ale jeśli się ma mrożone amerykańskie to dlaczego ich nie wykorzystać :) Do koktajlu dodaję surowe żółtko dlatego jajko przed rozbiciem należy sparzyć. Dlaczego żółtko do koktajlu? Otóż samego surowego nie zjem a w koktajlu jest niewyczuwalne.  



Składniki:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • garść borówek (u mnie amerykańskie mrożone)
  • garść orzechów włoskich
  • surowe żółtko wiejskie
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Do pojemnika przełożyć jogurt z borówkami i orzechami. Rozdrobnić blenderem. Na końcu dodać żółtko przemieszać widelcem. Można dosłodzić miodem ale ja tego nie robiłam.


Szukałam i szukałam opracowań w sieci, które mówią prawdę o jajkach a chodziło mi głównie o żółtko. Udało się :) przedstawię Wam krótkie streszczenie a całość opracowania znajdziecie tutaj
Wartościowe składniki żółtka jaja to:

  • specyficzne kwasy tłuszczowe, które  są bogatym źródłem kwasu arachidonowego oraz dokozaheksaenowego (DHA). Zawartość i proporcje tych kwasów mają duże znaczenie dla prawidłowego wzrostu niemowląt i budowy ich centralnego układu nerwowego;
  • lecytyna i cholina - odgrywa istotną rolę w tworzeniu biologicznych ścian komórkowych, jak również we właściwym transportowaniu przez nie określonych składników. Cholina istotna jest w diecie kobiet w okresie ciąży, karmiących piersią, gdyż ma wpływ na prenatalny i noworodkowy rozwój mózgu i rdzenia kręgowego. Ma też wpływ na poprawę pamięci;
  • ksantofile - takie jak luteina i zeaksantyna, mają istotne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej oczu, zwłaszcza podczas postępującego z wiekiem pogorszenia widzenia, obniżają bowiem ryzyko wystąpienia degeneracji plamki żółtej oka;
  • witaminy - szczególnie duża ich zawartość dotyczy rozpuszczalnych w tłuszczach żółtka witamin: A, D E i K oraz wit. z grupy B
  •  foswityna - jest głównym źródłem fosforu występującego w żółtku jaja.
Polecam film "Jak pozbyć się miażdżycy" Jerzy Zięba


Nie bójmy się żółtek :)

4 komentarze:

  1. Koktajl pycha chociaż...... żółtko mnie zaskoczyło ;) w sumie jednak jest to jakiś patent na jego wypicie....
    Pamiętam jak mój tata pił surowe jajka wprost ze skorupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny koktajl. Pierwszy raz widzę jajko w koktajlu. Z pewnością dobry dodatek, bo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie głównie o zdrowie chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajko w koktajlu, muzę wypróbować :) Takie koktajle to samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger