Żeberka duszone z cebulą
Nie mogłam się oprzeć. Zobaczyłam piękny kawałek mięsa i już czułam jego smak z nutą tymianku i czosnku. Zapraszam na aromatyczne żeberka :)
Składniki:
- 1,2 kg żeberek
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- kmin rzymski
- sól himalajska
- kawałek selera (wielkości ćwiartki jabłka)
- 1 marchewka
- 3 cebule
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 600 ml wody
Mięso opłukać w zimnej wodzie, odsączyć np. na ręczniku papierowym, pociąć na kawałki i ułożyć na desce do krojenia. Mięso przyprawić solą oprószyć świeżym tymiankiem, kminem rzymskim i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem z obu stron. Do gęsiarki wlać wodę, zagotować. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do wrzątku. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę selera liść laurowy, ziele angielskie, tymianek. Dusić 1,5 - 2 godzin na na niewielkim ogniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na tłuszczu, na którym smażyło się mięso i dodać pod koniec duszenia do mięsa. Woda powinna całkowicie odparować.
Smacznego :)
Wiem, że takie dania nie są zbyt zdrowe, ale ja uwielbiam mięsko duszone z cebulką. Żeberka cudne. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńJa też nie potrafiłabym się oprzeć tym żeberkom. Ummm, mniam ... :)
OdpowiedzUsuńNie jestem mięsożerna, ale żeberka mają to coś czemu się nie odmawia :)
OdpowiedzUsuńŻeberka są przepyszne! :) Bardzo fajny przepis chętnie go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńAleż mi Małgosiu smaku narobiłaś ;-)
OdpowiedzUsuńuuuuu, ale obiadek, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń