wtorek, 20 października 2015

Żeberka duszone z cebulą

Nie mogłam się oprzeć. Zobaczyłam piękny kawałek mięsa i już czułam jego smak z nutą tymianku i czosnku. Zapraszam na aromatyczne żeberka :)



Składniki:
  • 1,2 kg żeberek 
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • kmin rzymski
  • sól himalajska

  • kawałek selera (wielkości ćwiartki jabłka)
  • 1 marchewka
  • 3 cebule
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 600 ml wody
Mięso opłukać w zimnej wodzie, odsączyć np. na ręczniku papierowym, pociąć na kawałki i ułożyć na desce do krojenia. Mięso przyprawić solą oprószyć świeżym tymiankiem, kminem rzymskim i  natrzeć zmiażdżonym czosnkiem z obu stron. Do gęsiarki wlać wodę, zagotować. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do wrzątku. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę selera liść laurowy, ziele angielskie, tymianek. Dusić 1,5 - 2 godzin na na niewielkim ogniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na tłuszczu, na którym smażyło się mięso i dodać pod koniec duszenia do mięsa. Woda powinna całkowicie odparować. 




Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wiem, że takie dania nie są zbyt zdrowe, ale ja uwielbiam mięsko duszone z cebulką. Żeberka cudne. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie potrafiłabym się oprzeć tym żeberkom. Ummm, mniam ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem mięsożerna, ale żeberka mają to coś czemu się nie odmawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeberka są przepyszne! :) Bardzo fajny przepis chętnie go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mi Małgosiu smaku narobiłaś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uuuuu, ale obiadek, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger