Składniki:
- 250 g bobu (u mnie mrożony, blanszowany)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 skrzydełko
- 1,5 l wody
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- natka pietruszki, płatki chilli
- 250 g tortellini z grzybami
Skrzydełko zalać wodą i gotować pół godziny. W między czasie obrać marchewkę, cebulę i czosnek. Marchewkę pokroić w plastry i wrzucić do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej zmiażdżony czosnek i przesmażyć razem minutę. Przełożyć do wywaru razem z bobem i gotować razem 15 minut. Wyjąć mięso, całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku sokiem, solą, pieprzem.
Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nakładać na talerz po kilka pierożków zalać zupą. Oprószyć płatkami chilli i drobno pokrojoną pietruszką.
Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nakładać na talerz po kilka pierożków zalać zupą. Oprószyć płatkami chilli i drobno pokrojoną pietruszką.
Polecam - nie droga i smaczna :)
Ps. jeżeli używacie świeżego bobu trzeba sprawdzić jego miękkość przed zmiksowaniem. Świeży gotujemy troszkę dłużej.
Właśnie się rozpoczął sezon na bób, więc z chęcią wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :)
Usuńkocham bób, zupka musiała być cudna!
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakowała :)
UsuńWygląda smakowicie:) Przepis druknięty:) Mąż będzie zachwycony, zwłaszcza, że uwielbia bób :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
fochzprzytupem.blogspot.com
instagram.com/fochzprzytupem
https://www.facebook.com/pages/FOCH-z-przytupem/727676660654507