piątek, 27 lutego 2015

Ryba w cieście czosnkowym

Jeżeli lubicie rybę i czosnek to ten obiad jest dla Was. Szczerze mówiąc nawet nie przypuszczałam, że będzie tak pysznie. Niestety nie miałam dorsza - w którym jestem zakochana. Pozostały mi filety rybne Tilapii i Limandy. Zdecydowanie lepsza Limanda do tego przepisu.




Składniki:
  • 5 filetów rybnych (500 - 600 g) 
  • sól, pieprz
Na ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli, imbiru w proszku i chilli
Rozmrożone filety rybne opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. W miseczce bądź innym naczyniu rozmieszać rózgą jajko z mąką i mlekiem, dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek.Wymieszać do jednolitego połączenia. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Moczyć rybę w cieście z obu stron i wykładać na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa i apetyczna rybka, chyba się na nią skuszę i sobie zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam,że ten imbir i czosnek jako składniki w cieście do ryby brzmią interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir, czosnek i chili - to brzmi jak azjatycka inspiracja. Piszę się na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, uwielbiam te przyprawy - wypróbuję niebawem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda kusząco... :) a składniki w przepisie zachęcają...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger