Ryba w cieście czosnkowym
Jeżeli lubicie rybę i czosnek to ten obiad jest dla Was. Szczerze mówiąc nawet nie przypuszczałam, że będzie tak pysznie. Niestety nie miałam dorsza - w którym jestem zakochana. Pozostały mi filety rybne Tilapii i Limandy. Zdecydowanie lepsza Limanda do tego przepisu.
Składniki:
- 5 filetów rybnych (500 - 600 g)
- sól, pieprz
Na ciasto:
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli, imbiru w proszku i chilli
Rozmrożone filety rybne opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. W miseczce bądź innym naczyniu rozmieszać rózgą jajko z mąką i mlekiem, dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek.Wymieszać do jednolitego połączenia. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Moczyć rybę w cieście z obu stron i wykładać na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Bardzo ciekawa i apetyczna rybka, chyba się na nią skuszę i sobie zrobię. :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :)
Usuńprzyznam,że ten imbir i czosnek jako składniki w cieście do ryby brzmią interesująco :)
OdpowiedzUsuńImbir, czosnek i chili - to brzmi jak azjatycka inspiracja. Piszę się na to :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, uwielbiam te przyprawy - wypróbuję niebawem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco... :) a składniki w przepisie zachęcają...
OdpowiedzUsuńPolecam jest bardzo fajna w smaku
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję pozdrawiam
Usuń