piątek, 27 lutego 2015

Ryba w cieście czosnkowym

Jeżeli lubicie rybę i czosnek to ten obiad jest dla Was. Szczerze mówiąc nawet nie przypuszczałam, że będzie tak pysznie. Niestety nie miałam dorsza - w którym jestem zakochana. Pozostały mi filety rybne Tilapii i Limandy. Zdecydowanie lepsza Limanda do tego przepisu.




Składniki:
  • 5 filetów rybnych (500 - 600 g) 
  • sól, pieprz
Na ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli, imbiru w proszku i chilli
Rozmrożone filety rybne opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. W miseczce bądź innym naczyniu rozmieszać rózgą jajko z mąką i mlekiem, dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek.Wymieszać do jednolitego połączenia. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Moczyć rybę w cieście z obu stron i wykładać na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa i apetyczna rybka, chyba się na nią skuszę i sobie zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam,że ten imbir i czosnek jako składniki w cieście do ryby brzmią interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir, czosnek i chili - to brzmi jak azjatycka inspiracja. Piszę się na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, uwielbiam te przyprawy - wypróbuję niebawem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda kusząco... :) a składniki w przepisie zachęcają...

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger