Składniki:
- 2 l wody
- 1 kalafior (500 g)
- 3 cebule (400 g)
- pęczek zieleniny (pietruszka, seler, por, lubczyk)
- 1 marchewka
- 1 szk. białego półwytrawnego wina (250 ml)
- 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Do podania na 1 talerz zupy:
- grzanka z 1 kromki chleba ziarnistego
- mozzarella tarta - szczypta na grzankę
- 2 suszone pomidory z zalewy - pokrojone w kostkę.
Przesmażyć kromki chleba ziarnistego na suchej patelni z obu stron. Posypać odrobinę tartą mozzarellą. Na talerz lub miseczkę nalać zupę na nią ułożyć grzanki z serem dodać kawałki pomidorów.
Ps. warzywa lepiej się miksuje blenderem jeśli dodacie 1/2 szklanki wywaru z zupy. Jeśli nie lubicie Vegety możecie ją pominąć i doprawić tylko solą, pieprzem.
Ciekawe i smaczne połączenie, polecam wypróbować :)
Smakowita zupka:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kremowe zupki, a na jesienne dni są one idealne, masz rację Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńAle zaskoczenie, ale połączenie, wow :) !
OdpowiedzUsuńNa zupkę to ja się zawsze piszę, a na taką to bez zastanowienia :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń