środa, 10 września 2014

Zupa krem kalafiorowo - cebulowa

W sam raz na jesienne obiadki, rozgrzewająca z dodatkiem gorącej grzanki obsypana mozzarellą i suszonym pomidorem.


Składniki:
  • 2 l wody
  • 1 kalafior (500 g)
  • 3 cebule (400 g)
  • pęczek zieleniny (pietruszka, seler, por, lubczyk)
  • 1 marchewka
  • 1 szk. białego półwytrawnego wina (250 ml)
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Do podania na 1 talerz zupy:
  • grzanka z 1 kromki chleba ziarnistego
  • mozzarella tarta - szczypta na grzankę
  • 2 suszone pomidory z zalewy - pokrojone w kostkę.
Podzielić róże kalafiora, przepłukać i zalać wodą. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pęczek zieleniny. Gotować 20 minut od zagotowania dodać Vegetę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na złoty kolor i podlać winem. Dusić do odparowania wina. Przełożyć do wysokiego naczynia zmiksować blenderem. Wyciągnąć różyczki kalafiora z wywaru, wlać zmiksowaną cebulę następnie zmiksować kalafior i przełożyć do zupy. Doprawić solą, pieprzem. 
Przesmażyć kromki chleba ziarnistego na suchej patelni z obu stron. Posypać odrobinę tartą mozzarellą. Na talerz lub miseczkę nalać zupę na nią ułożyć grzanki z serem dodać kawałki pomidorów. 

Ps. warzywa lepiej się miksuje blenderem jeśli dodacie 1/2 szklanki wywaru z zupy. Jeśli nie lubicie Vegety możecie ją pominąć i doprawić tylko solą, pieprzem.

Ciekawe i smaczne połączenie, polecam wypróbować :)

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie kremowe zupki, a na jesienne dni są one idealne, masz rację Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zaskoczenie, ale połączenie, wow :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zupkę to ja się zawsze piszę, a na taką to bez zastanowienia :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger