wtorek, 23 września 2014

Zupa krem z dyni

Chyba najprostsza zupa jaką robiłam a do tego bardzo smaczna i pożywna. Powiem szczerze, że zjadłam miseczkę takiej zupy z grzankami o 14.00 i następnym posiłkiem było śniadanie :)


Składniki:

  • 1,1 kg dyni
  • 1,2 l wody
  • 1 skrzydełko
  • 2 marchewki
  • 1 płaska łyżka stołowa "Vegety" (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Do zimnej wody dodać opłukane skrzydełko, oczyszczone i pokrojone marchewki. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać przyprawę typu "Vegeta" (oczywiście możecie ją pominąć). Gotować na małym ogniu. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać dynię i przesmażyć. Przemieszać by się nie przypaliła, a ładnie obsmażyła. Do dyni wlać wywar już bez mięsa i gotować do miękkości (około 0,5 godz.) Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Ps. Jeżeli obsmażacie na patelni to dynię należy przełożyć do wywaru :) SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Właśnie dostałam od sąsiada dwie dynie, więc na pewno zrobię zupę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. krem z dyni to moja ulubiona zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ostatnio zabrałam się za robienie zupy z dyni i niestety całkowicie mi nie podeszła :/ chyba jednak nie moje smaki... za to uwielbiam dżem jabłkowo-dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić,jak tylko uda mi się kupić dynię:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger