Chyba najprostsza zupa jaką robiłam a do tego bardzo smaczna i pożywna. Powiem szczerze, że zjadłam miseczkę takiej zupy z grzankami o 14.00 i następnym posiłkiem było śniadanie :)
Składniki:
- 1,1 kg dyni
- 1,2 l wody
- 1 skrzydełko
- 2 marchewki
- 1 płaska łyżka stołowa "Vegety" (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Do zimnej wody dodać opłukane skrzydełko, oczyszczone i pokrojone marchewki. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać przyprawę typu "Vegeta" (oczywiście możecie ją pominąć). Gotować na małym ogniu. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać dynię i przesmażyć. Przemieszać by się nie przypaliła, a ładnie obsmażyła. Do dyni wlać wywar już bez mięsa i gotować do miękkości (około 0,5 godz.) Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ps. Jeżeli obsmażacie na patelni to dynię należy przełożyć do wywaru :) SMACZNEGO!
Właśnie dostałam od sąsiada dwie dynie, więc na pewno zrobię zupę :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, jest pyszna :)
Usuńkrem z dyni to moja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio zabrałam się za robienie zupy z dyni i niestety całkowicie mi nie podeszła :/ chyba jednak nie moje smaki... za to uwielbiam dżem jabłkowo-dyniowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą zupkę :-)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić,jak tylko uda mi się kupić dynię:)
OdpowiedzUsuń