piątek, 11 lipca 2014

Sok z czerwonych porzeczek

W soku porzeczkowym zakochały się moje córeczki. Pyszny, orzeźwiający smak, intensywny kolor wyjątkowo przypadł im do gustu z czego jestem bardzo zadowolona. Odrobinę soku rozcieńczam z zimną przegotowaną wodą lub wodą mineralną. Polecam i zachęcam do robienia soków. Nie ma w tym nic skomplikowanego a własne, domowe smakują wyjątkowo :)


Składniki: 
  • 3 kg porzeczek czerwonych
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
Możecie dosłodzić więcej używając 1 l wody i 1,5 kg cukru jeśli lubicie bardzo słodki sok. 

Dla tych którzy robią sok po raz pierwszy:

  1. Należy umyć, najlepiej wyparzyć butelki lub słoiczki z zakrętkami. Powinny być czyste i suche.
  2. Porzeczki przepłukać, odsączyć na durszlaku, szypułkować. 
  3. Sokownik składa się z garnka do wody, do zbierania soku, garnka na owoce, przykrywki, wężyka odprowadzającego sok i zacisku na niego. Do dolnego garnka wlać wodę 3/4 wysokości przykryć. Doprowadzić wodę do wrzenia zmniejszyć ogień ale nie za dużo. Woda ma się cały czas gotować. Na wrzątek ustawić garnek do zbierania soku z wężykiem oraz garnek z owocami, przykryć. Wężyk zacisnąć. Owoce od czasu do czasu przemieszać a kiedy w wężyku zacznie zbierać się sok zlać przez lnianą ściereczkę do większego naczynia. (Zawsze jej używam do soków ponieważ nie lubię mieć w nim nieczystości typu pestki z owoców czy miąższ owocowy. Na garnek układam durszlak, na niego ściereczkę i zlewam powoli sok. Na ściereczce zbiera się miąższ który usuwam.) Kiedy z owoców zrobi się nic nie warta miazga należy je wyrzucić i zlać resztę soku. Niektórzy z pozostałych owoców (np. truskawek) robią dżem, ja tego nie pochwalam będzie bez smaku, bez koloru. Owoce oddały to co najwartościowsze do soku.
  4. Kolejnym etapem jest zrobienie syropu z wody i cukru. Wodę doprowadzić do wrzenia dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy syrop zacznie wrzeć zmniejszyć ognień i gotować 2 minuty, przelać do soku. Przemieszać, zlewać przez lejek do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
  5. Pasteryzacja - polecam przeczytać (link) jest doskonale opisane jak to robić.
Kiedyś dodawałam cukier bezpośrednio do owoców tak by sok był od razu słodki. Teraz robię syrop. Bez sensu słodzić owoce, które i tak wyrzucę. Być może jest z tym więcej pracy ale mnie to nie przeszkadza. :) Sok możecie zrobić z dowolnych porzeczek. Polecam dodać czarnych czy też agrestoporzeczki będzie ciemniejszy kolor, ja miałam tylko czerwone więc z takich zrobiłam.
Pozdrawiam ciepło :)

5 komentarzy:

  1. Wszystko porzeczkowe jest cudowne :) soku jeszcze nie robiłam :) ale tak zachęcasz, że chyba spróbuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pizzę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sok z czerwonych porzeczek! W tym roku mam dostać ich trochę więc pierwszy raz zrobię syrop do słoików a ten przepis z chęcią w tym celu wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie kiepsko w tym roku z porzeczkami, albo inaczej ptaki są wyjątkowo głodne. To co mam idzie na bieżąco na kompot. Będzie mi bardzo miło jeśli Ci posłuży :) pozdrawiam

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger