środa, 16 lipca 2014

Nalewka z porzeczek - różnych ;)

W ubiegłym roku robiłam tylko z czarnych. W tym - pomieszałam porzeczki. Wyszło bardzo smacznie :)


Ale mimo wszystko wolę nalewkę z samych czarnych porzeczek ;)


Zalane alkoholem

Składniki:
  • 20 dag porzeczki czarnej
  • 30 dag porzeczki czerwonej
  • 20 dag agrestoporzeczki 
  • 750 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 1 kg cukru
  • 1,3 l wody
Porzeczki i agrestoporzeczkę opłukać, odsączyć, obrać z szypułek. Przełożyć do dużego, czystego słoja i zalać alkoholem, zakręcić. Mieszać słoikiem co 3 dni. Po 2 tygodniach zlać alkohol do wyparzonych butelek, a porzeczki zalać ostudzonym syropem z wody i cukru (zagotować wodę, dodać cukier, rozmieszać i gotować 2 minuty na małym ogniu odstawić do przestygnięcia) na kolejne 2 tygodnie. Następnie przecedzić przez filtr do kawy lub lnianą ściereczkę i połączyć kolorowy alkohol z kolorowym syropem :) odstawić na 1 miesiąc w słoiku po tym czasie degustować i przelewać do butelek.


Po 2 tygodniach alkohol nabrał pięknego koloru.

Polecam własne naleweczki ze świeżych owoców :)


3 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger