Zapiekanka naleśnikowa
Zrobiłam naleśniki na piątkowy obiad, trochę zostało i cóż ... żal wyrzucać. Wykorzystałam je do zapiekanki, która idealnie skomponowała się z gęstym sosem botwinowym (link).
Składniki:
- 5 naleśników
- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
- pęczek "zielonego": pietruszka, koper włoski - natka, cebula - szczypior po 3 sztuki, tymianek - 1 łyżeczka drobnych listków
- 2 średnie marchewki
- pęczek botwiny - 70 g
- 1 łyżka masła
- szczypta soli, pieprzu
- ser żółty 150 g (u mnie w 8 plasterkach)
Zieleninę przepłukać, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno pokroić. Marchewkę i botwinę wypłukać oczyścić następnie drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło dodać do niego marchewkę, minutkę przesmażyć wyciągnąć i na ten sam tłuszcz dodać botwinę również krótko smażąc, przemieszać, ściągnąć z ognia. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone - dodać zieleninę, posolić, popieprzyć. Smażyć do momentu aż woda odparuje i mięso zacznie nabierać kolor. Odstawić.
Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oleju, ułożyć 3 naleśniki z czego jeden przekroić na połowę i ułożyć na brzegi
Na naleśniki rozłożyć 1/2 mięsa i 5 plasterków sera. Przykryć 2 naleśnikami, na nie ułożyć botwinkę, marchewkę i na wierzch resztę mięsa.
Zapiekać 15 minut w 180 st. Wyciągnąć rozłożyć resztę sera i zapiekać kolejne 15 minut.
Smacznego!
Zawsze smażę więcej naleśników jak robię z serem a na drugi dzień robię farsz warzywny na ostro i mam naleśniki warzywne, ale z zapiekane z serem jeszcze nie robiłem. Trzeba będzie spróbować i tak
OdpowiedzUsuńA ja muszę wypróbować twój pomysł z warzywami :)
UsuńŚwietny sposób na recykling żarciowy :) zapiekanki bardzo lubimy więc Małgosiu wypróbuję Twoje danie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło Justynko :)
UsuńSuper zapiekanka Małgosiu, bardzo lubię takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, koniecznie wypróbuj z tym sosem buraczanym pasuje do niej idealnie :)
UsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń