niedziela, 27 lipca 2014

Placki cukiniowo - ziemniaczane

W tym roku mam na działce obfitość cukinii dlatego wykorzystuję ją maksymalnie. Polecam pyszne placuszki jako dodatek do gulaszu bądź samego sosu np. pieczarkowego lub tymiankowego. Powiem szczerze, że zjadłam je z pikantnym ketchupem i były pyyszne ;)


Składniki:
  • 950 g obranej i pozbawionej nasion cukinii (1100 g w całości)
  • 500 g obranych ziemniaków 
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miseczki. Ziemniaki i obraną cebulę zetrzeć na drobnych, przełożyć na durszlak. Cukinia puści sok dlatego należy ją odgnieść z jego nadmiaru. Dodać do odsączonych ziemniaków. (Po zlaniu soku ziemniaczanego na dnie naczynia osadza się skrobia, którą dodaję do ziemniaków.) Dodać resztę składników, wymieszać. Na patelnię nalać 4 łyżki oleju, na rozgrzany układać i formować placuszki. U mnie 1 łyżka - 1 pacek. Po upieczeniu z 1 strony obrócić na drugą, przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z reszty oleju.

Polecam są bardzo dobre ;)


8 komentarzy:

  1. Ja dostalam zapas cukinii od teściowej i ten przepis spadł mi z nieba. Super, niedlugo go wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie placuszki są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne placuszki, a u mnie cukiniowe z boczkiem (,kuchnia lidla,) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger