Składniki na marynatę:
- 5 łyżek oleju rzepakowego (25 ml)
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka przyprawy "Pięć Smakó"
- 1 łyżeczka przyprawy "Kebab Gyros"
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub chili jeśli lubicie ogień
- 1/2 łyżeczki curry
Szaszłyki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 papryki
- 4 - 6 cebul
- 30 dag niedużych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i curry
- szczypta soli, pieprzu
- po 1 łyżce sosu sojowego ciemnego i sojowo - grzybowego
Mięso przepłukać pokroić w kawałki (mn.w. 3x3 cm) dodać do niego drobno pokrojony czosnek i przyprawy z sosami. Wymieszać i odstawić do lodówki na 0,5 godz. W tym czasie przygotować sobie resztę składników na szaszłyki. opłukać pieczarki, przeciąć na połówki. Obrać cebulę pociąć na grubsze piórka (1 cm szerokie). Z papryki wyciąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić na kawałki mniej więcej 3 x 3 cm. Na patyczki nabijać pieczarkę, cebulę, mięso, paprykę i tak na przemian do wykorzystania wszystkich składników. Kolejność dowolna oczywiście. Przygotowane szaszłyki posmarować marynatą odstawić na minimum 15 minut. Upiec na grillu.
Z podanych składników otrzymałam 10 szaszłyków. Były bardzo smaczne polecam.
Moje marynaty też zawsze robię na rzepakowym. Zawsze jest pod ręką, a z kurczakiem komponuje się jakoś wyjątkowo udanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe szaszłyczki, ale mi Małgosiu smaka narobiłaś ;-)
OdpowiedzUsuńmmm zjadłabym takiego szaszłyczka ;)
OdpowiedzUsuńDoskonałe:)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńAle by się zjadło :) Może dziś na grilla zrobię :) Smacznie wyglądają :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń