Składniki:
- 2 l soku z truskawek - niesłodzony
- 1 l syropu z kwiatów bzu
- 1 kg cukru
- 1/2 l wody
Z 2 kg truskawek uzyskałam 2 l niesłodzonego, przecedzonego przez lnianą ściereczkę soku. Do wrzącej wody dodaję stopniowo cukier cały czas mieszając by się roztopił gdy tylko zacznie się gotować natychmiast zmniejszam ogień. Gotuję 5 minut i przelewam do soku truskawkowego następnie dodaję syrop z bzu. Wszystko razem mieszam i przelewam do czystych butelek. Pasteryzuję 10 minut. Uzyskałam 12 butelek 300 ml.
Coś pysznego!
Możecie pomiąć gotowanie syropu z cukru i dodać cukier do soku, zagotować, wymieszać z syropem z bzu.
Robiąc sok z truskawek słodzony, możecie również odlać 2 l i pominąć dodatkowe słodzenie.
Prawdziwe perełki żywieniowe!
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo jestem ciekawa tego połączenia smakowego :) Jutro pójdę poszukać kwiatów bzu, może sie jeszcze załapię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam dżem z dodatkiem syropu i też jest bardzo ciekawy smaczek taki "niebanalny" :)
Usuń