piątek, 20 czerwca 2014

Dżem truskawkowy z syropem z kwiatów bzu

Sok z tym połączeniem już był, teraz pora na dżem. Nie jestem w stanie przekazać Wam smaku ale powiem tylko, że jest na prawdę rewelacyjny. Jeżeli macie możliwość zrobienia syropu z kwiatów bzu to koniecznie połączcie go z truskawką. Nabierze bardzo fajnego smaku.



Składniki:

  • 4 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
  • 600 ml syropu z kwiatów bzu
  • 1 cytryna
  • 4 Żelfixy 2:1

Truskawki przepłukać, oczyścić z szypułek, większe przekroić na połówki. Zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z 1 cytryny. Odstawić na 15 minut (truskawki puszczą sok). Zmielić blenderem - nie jest to konieczność, ja to robię ze względu na kapryśne córeczki, które widząc kawałki truskawek w dżemie kręcą nosem. Dodać syrop z kwiatów bzu i Żelifxy. Gotować minutę od momentu zagotowania. Zebrać wierzchnią piankę i przekładać do czystych słoiczków, do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 minut. Powinny się zawekować ale jeżeli chcecie mieć pewność to wystarczy pasteryzować 10 minut. 

Z podanej ilości składników uzyskałam 28 różnej pojemności słoiczków. Małych 170 ml i większych 310 ml.

Polecam :)

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię dżem z truskawek, ale takiego jeszcze nie jadłam, oj musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł z dodaniem bzu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger