niedziela, 15 czerwca 2014

Sok truskawkowy

Coraz częściej dochodzę do wniosku, że lubię sobie utrudniać życie :) Przecież to tak proste - ściągnąć sok ze sklepowej półki. No cóż ... mój jest lepszy ;). Sok truskawkowy można zrobić w bardzo prosty sposób. Obrane, opłukane truskawki włożyć do sokownika zasypać cukrem i przelewać od razu do butelek. Zakręcić i obrócić do góry dnem. Jest to najczęściej stosowany przepis na sok. Ja robię go nieco inaczej.



Składniki:
  • 4 kg truskawek
  • 1 l wody
  • 2 kg cukru
Truskawki opłukuję, obieram z szypułek. Przekładam do sokownika na wrzątek, mieszam od czasu do czasu i zlewam co 5 minut sok do większego naczynia. (Mam niewielki sokownik, podzieliłam porcję na 2). Powstały sok cedzę przez durszlak z lnianą ściereczką. Następnie gotuję wodę i dodaję do niej po 1/2 kg cukru. Kiedy rozpuści się cukier dodaję stopniowo następną porcję, cały czas mieszając. Doprowadzam do wrzenia i natychmiast obniżam ogień by tylko delikatnie migotał. Uwaga by nie wykipiał! Gotuję 5 minut, przelewam do soku. Następnie wlewam do czystych butelek, zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Otrzymałam 18 butelek 300 ml.


Zachęcam do robienia własnych soków, bez "E".

2 komentarze:

  1. masz rację-tak łatwo wziąśc z półki...tylko pytanie brzmi co - całą masę barwników,aromatów,glutaminianów sodu,aspartamu czyli chemii,bo z natury to tam nie ma nic kompletnie,nawet cukry uzywane do produkcji wielu soków to tylko ładnie nazwany cukry fruktozowe ...długo by tu pisać o tej wszechobecnej chemii.
    Ale do rzeczy, wyroby hand made mają to do siebie,że pochodza w całosci z naturalnych produktów a to jest bezcenne i jednocześnie wiesz co jesz :)
    pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam soki zrobione samemu- bez żadnej chemii, cudownie pachną i smakują. Idelane wspomnienie lata w długie zimowe wieczory. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger