Coraz częściej dochodzę do wniosku, że lubię sobie utrudniać życie :) Przecież to tak proste - ściągnąć sok ze sklepowej półki. No cóż ... mój jest lepszy ;). Sok truskawkowy można zrobić w bardzo prosty sposób. Obrane, opłukane truskawki włożyć do sokownika zasypać cukrem i przelewać od razu do butelek. Zakręcić i obrócić do góry dnem. Jest to najczęściej stosowany przepis na sok. Ja robię go nieco inaczej.
Składniki:
- 4 kg truskawek
- 1 l wody
- 2 kg cukru
Truskawki opłukuję, obieram z szypułek. Przekładam do sokownika na wrzątek, mieszam od czasu do czasu i zlewam co 5 minut sok do większego naczynia. (Mam niewielki sokownik, podzieliłam porcję na 2). Powstały sok cedzę przez durszlak z lnianą ściereczką. Następnie gotuję wodę i dodaję do niej po 1/2 kg cukru. Kiedy rozpuści się cukier dodaję stopniowo następną porcję, cały czas mieszając. Doprowadzam do wrzenia i natychmiast obniżam ogień by tylko delikatnie migotał. Uwaga by nie wykipiał! Gotuję 5 minut, przelewam do soku. Następnie wlewam do czystych butelek, zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Otrzymałam 18 butelek 300 ml.
Zachęcam do robienia własnych soków, bez "E".
masz rację-tak łatwo wziąśc z półki...tylko pytanie brzmi co - całą masę barwników,aromatów,glutaminianów sodu,aspartamu czyli chemii,bo z natury to tam nie ma nic kompletnie,nawet cukry uzywane do produkcji wielu soków to tylko ładnie nazwany cukry fruktozowe ...długo by tu pisać o tej wszechobecnej chemii.
OdpowiedzUsuńAle do rzeczy, wyroby hand made mają to do siebie,że pochodza w całosci z naturalnych produktów a to jest bezcenne i jednocześnie wiesz co jesz :)
pozdrawiam :)))
Ja też uwielbiam soki zrobione samemu- bez żadnej chemii, cudownie pachną i smakują. Idelane wspomnienie lata w długie zimowe wieczory. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń