poniedziałek, 10 czerwca 2013

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Kochani, poezja smaku, coś pięknego. Jeżeli tylko zdrowie i siły mi pozwolą będę go robić co roku. W poprzednim wątku przedstawiałam kilka informacji na ten temat.

Składniki:
  • około 60 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2,5 l wody
  • 2,5 kg cukru
  • 3 cytryny 
Jedną cytrynę obieram, kroję w krążki. Dodaję do kwiatów.
Wodę doprowadzam do wrzenia wsypuję powoli cukier cały czas mieszając by się rozpuścił. Gotuję 5 minut na małym ogniu, od zagotowania. Dodaję sok z 2 cytryn, pozwalam by się zagotował z syropem. Zalewam tym kwiaty, mieszam by wszystkie kwiaty zatopić w syropie i odstawiam na 2 dni do maceracji. Należy pamiętać by raz dziennie przemieszać syrop. Po dwóch dniach przecedziłam przez lnianą ściereczkę, wlałam do butelek 300 ml (pozostałość po bobofrutach), zakręciłam i pasteryzowałam 10 minut od momentu zagotowania.

Z podanej ilości składników wyszło mi 12 butelek.
Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger