Składniki:
- około 60 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2,5 l wody
- 2,5 kg cukru
- 3 cytryny
Wodę doprowadzam do wrzenia wsypuję powoli cukier cały czas mieszając by się rozpuścił. Gotuję 5 minut na małym ogniu, od zagotowania. Dodaję sok z 2 cytryn, pozwalam by się zagotował z syropem. Zalewam tym kwiaty, mieszam by wszystkie kwiaty zatopić w syropie i odstawiam na 2 dni do maceracji. Należy pamiętać by raz dziennie przemieszać syrop. Po dwóch dniach przecedziłam przez lnianą ściereczkę, wlałam do butelek 300 ml (pozostałość po bobofrutach), zakręciłam i pasteryzowałam 10 minut od momentu zagotowania.
Z podanej ilości składników wyszło mi 12 butelek.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.