Z kluseczkami Gnocchi
Z makaronem penne
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 180 g śmietany (u mnie 12% ale zaleca się 30%)
- 80 g sera mozzarella (tarty)
- kilka kropel soku z cytryny, pieprz
- 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) jeśli boczek jest chudy
- makaron penne 250 g
- kluseczki gnocchi 250 g
Boczek kroję w drobną kostkę. Cebulę, czosnek obieram, kroję w kostkę. Szpinak opłukuję w zimnej wodzie, kroję wszerz. Na oleju przesmażam boczek jeśli jest chudy, do tłustego boczku nie daję oleju wytopi się z niego dość tłuszczu. Po lekkim zarumienieni ściągam boczek łyżką cedzakową, przekładam do niewielkiego rondelka. Na tym samym tłuszczu przesmażam cebulkę z czosnkiem. Po zeszkleniu dodaję szpinak, skrapiam odrobiną soku z cytryny i smażę razem minutkę następnie dodaję do boczku. Do śmietany dodaję łyżkę ciepłego boczku ze szpinakiem mieszam razem i przelewam do reszty. Ogrzewam na niedużym ogniu.Pieprzę i raczej nie dodaję soli ponieważ boczek jest słony. Gotuję makaron i kluseczki. Oczywiście w osobnych naczyniach w posolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu polewam gotowym sosem i posypuję mozzarellą.
Pyszności!!!
Bardzo lubię gnocchi. Kiedyś zrobiłam z grzybami. Ale te Twoje ze szpinakiem wyglądają na bardzo smaczne. Chętnie zjadłabym taką porcję :)
OdpowiedzUsuńKrysiu koniecznie wypróbuj jest rewelacyjne :)
Usuńświetne danie też czasami robię:)
OdpowiedzUsuńW sam raz na obiad,bo jeszcze nie zaplanowałam,co ugotuję:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie na obiadek :-)
OdpowiedzUsuń