Kolejna zupa w wersji lekkiej, co bardzo mi odpowiada. Już od paru lat do zabielania zup używam jogurtów naturalnych.
Składniki:
- porcja warzyw (pietruszka,marchewka, cebula, kawałek pora, selera)
- 1 l słoik ogórków kiszonych
- 1 skrzydełko z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta, sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- 180 g jogurtu naturalnego (u mnie Zott)
Warzywa obieram. Marchewkę drobno kroję, cebulę opiekam, resztę dodaję w całości do wody razem ze skrzydełkiem. Gotuję 20 minut, przyprawiam Vegetą. W tym czasie ogórki kiszone ścieram na tarce z grubymi oczkami. Dodaję do wywaru, dolewam wody kwaszonej z ogórków. Doprowadzam do wrzenia następnie dodaję skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystko razem gotuję 1 minutę, zestawiam z ognia. Do miseczki przekładam jogurt dolewam do niego chochelkę zupy. Dokładnie mieszam i przelewam do reszty zupy. Nie gotuję.
Podałam z osobno ugotowanym ryżem ale osobiście kocham ją z ziemniakami, które także gotuję oddzielnie.
Zupa jest prosta w przygotowaniu. Pysznie polecam.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę ogórkową :) Chyba najlepsza ze wszystkich :D
OdpowiedzUsuńSuper smaczna zupka :-)
OdpowiedzUsuń