niedziela, 1 czerwca 2014

Zupa ogórkowa

Kolejna zupa w wersji lekkiej, co bardzo mi odpowiada. Już od paru lat do zabielania zup używam jogurtów naturalnych. 


Składniki:
  • porcja warzyw (pietruszka,marchewka, cebula, kawałek pora, selera)
  • 1 l słoik ogórków kiszonych
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta, sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • 180 g jogurtu naturalnego (u mnie Zott)
  • 2 l wody
Warzywa obieram. Marchewkę drobno kroję, cebulę opiekam, resztę dodaję w całości do wody razem ze skrzydełkiem. Gotuję 20 minut, przyprawiam Vegetą. W tym czasie ogórki kiszone ścieram na tarce z grubymi oczkami. Dodaję do wywaru, dolewam wody kwaszonej z ogórków. Doprowadzam do wrzenia następnie dodaję skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystko razem gotuję 1 minutę, zestawiam z ognia. Do miseczki przekładam jogurt dolewam do niego chochelkę zupy. Dokładnie mieszam i przelewam do reszty zupy. Nie gotuję. 


Podałam z osobno ugotowanym ryżem ale osobiście kocham ją z ziemniakami, które także gotuję oddzielnie.
Zupa jest prosta w przygotowaniu. Pysznie polecam.


3 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger