czwartek, 22 maja 2014

Makaron ryżowy z bazyliowym pesto.

Bardzo lubię i używam od kilku lat pesto z bazylii nigdy jednak nie pokusiłam się na zrobienie z powodów cenowych oczywiście. Ser parmezan czy grana padano jakie zazwyczaj dodaje się do pesto są kosmicznie drogie do tego orzeszki piniowe czy nerkowca również nie grzeszą taniością. Postanowiłam skorzystać z tańszych produktów. Przepis bazowy zaczerpnęłam z Kwestii Smaku (tutaj).


 

Składniki:
  • 1 doniczka liści bazylii
  • 50 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
  • 20 g sera długo dojrzewającego  "Stary Olęder" - twardy
  • 140 ml oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 100g makaronu ryżowego

Ścieram ser na drobnych oczkach. Orzeszki, bazylię, ser ucieram w malakserze na końcu dodając oliwę z oliwek i odrobinę pieprzu. Nie solę ponieważ użyłam solonych orzeszków. Można użyć włoskich z ogrodu, wówczas należy je lekko podprażyć na suchej patelni i szczyptę soli dodać do pesto.



(Osobiście bardzo lubię grubsze drobinki orzechów.) Z podanej ilości składników otrzymałam 1 szklankę pesto (około 220 - 250 ml).

Gotuję 1 litr wody z 1 łyżeczką soli. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuję 5 minut od zagotowania, mieszając między czasie. Odcedzam, przekładam na talerz dodając 1 łyżkę bazyliowego pesto. 

Wiem jedno: pesto jest z tańszych składników ale jest lepsze niż to, które zakupiłam w słoiczku. Będę robić. Warto!

5 komentarzy:

  1. Jaka Małgosia sprytna, zrobiła własne pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co dobowe, jest znacznie zdrowsze niż kupowane :) no i smaczniejsze :)
    takie pesto to pycha :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam za komentarze, ja niestety dość sceptycznie podchodzę do tych słoików, chyba,że robię je sama. Wtedy wiem co w nich jest :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger