piątek, 23 maja 2014

Młoda kapusta - dietetyczna

To kolejny smak dzieciństwa, z tą różnicą, że ja podam Wam przepis z ograniczonymi kaloriami a moja mama robiła ją na boczku albo żeberkach, zagęszczała mąką i dodawała świeżej śmietany zebranej z garnka z mlekiem. Było to bajecznie pyszne. Niestety kiedy zachorowała na cukrzycę trzeba było zrezygnować z takich rarytasów. Przepis polecam osobom walczącym z cukrzycą i cholesterolem.


Składniki:
  • młoda kapustka 1/2 kg
  • 1 cebula
  • 1 skrzydełko lub kostka rosołowa
  • pęczek koperku
  • 5 grzybów suszonych
  • 1 jogurt naturalny gęsty 150g
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 l wody
Do 1/2 l wody dodaję wypłukane skrzydełko, Vegetę, suszone grzybki i gotuję 15 minut na małym ogniu.
Kapustę obieram ze zniszczonych liści, drobno szatkuję. Cebulę obieram, kroję w piórka. Gotuję 2 l wody następnie do wrzątku wrzucam kapustę z cebulą. Sparzam ją 3 minuty, przecedzam i dodaję ją do wywaru mięsno - grzybowego. Gotuję 7 - 10 minut, kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Do gotującej się kapusty dokładam kwasek, drobno pokrojony koperek oraz skrobię rozmieszaną w 6 łyżkach zimnej wody. Gdy zgęstnieje ściągam z ognia, w osobnym naczyniu mieszam jogurt z chochelką gorącej kapusty i przekładam do reszty. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem. Całość jeszcze raz mieszam do połączenia się składników i już nie gotuję by jogurt się nie ściął.
Ps.
Jeżeli użyjecie tylko kostki rosołowej to nie musicie jej aż tak długo gotować wystarczy do wrzątku wrzucić grzybki i za 5 minut kapustę.


Świetny dodatek do dań mięsnych lub najzwyczajniej z młodymi ziemniaczkami.
Kapustka jest dietetyczna ale też bardzo smaczna

6 komentarzy:

  1. Młodą kapustkę lubię bardzo,a do tego młode ziemniaki z koperkiem...ale obiadek pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super smaczna taka młoda kapusta, a w wersji dietetycznej wygląda bardzo zachęcająco, muszę wypróbować Twój przepis Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. młoda kapusta jest rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapustę to ja mogę i lubię pod każdą postacią :) Jak dietetyczna to koniecznie muszę Małgosiu wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbujcie kochane, smak jest bardzo fajny polecam bardzo, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  6. vegeta,kostki rosołowe.tego świństwa się nie dodaje,żaden fajny przepis nie opiera sie na sztucznocie
    ble

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger