wtorek, 1 kwietnia 2014

Domowy ajerkoniak

Owoców jeszcze nie ma na nalewki więc postanowiłam zrobić ajerkoniak. Korzystałam z tego przepisu i jestem zachwycona. Polecam gorąco.

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 500g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 16g cukru waniliowego (1 torebka)
  • szklanka spirytusu (250ml)

Jajka przelewam wrzątkiem, oddzielam żółtka od białek. Żółtka miksuję dodając do nich stopniowo cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę.


Do niej dodaję powoli mleko ciągle miksując. Na koniec wolno dolewam spirytus nie przerywając miksowania.


Gotowy przelewam do karafki i pozostawiam na tydzień do przegryzienia się smaków.

Dla mnie bomba ;)

 

7 komentarzy:

  1. Dla mnie też, lubię odrobinę się napić i jest znakomity do deserów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, przede wszystkim szybki, bez żadnych udziwnień

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny... bardzo, ale kaloryczny obłędnie. Takie uroki alkoholu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dawno nie robiłam ale wydaje mi się że tak. Smaczny na pewno. Proszę spróbować :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger