wtorek, 1 kwietnia 2014

Domowy ajerkoniak

Owoców jeszcze nie ma na nalewki więc postanowiłam zrobić ajerkoniak. Korzystałam z tego przepisu i jestem zachwycona. Polecam gorąco.

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 500g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 16g cukru waniliowego (1 torebka)
  • szklanka spirytusu (250ml)

Jajka przelewam wrzątkiem, oddzielam żółtka od białek. Żółtka miksuję dodając do nich stopniowo cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę.


Do niej dodaję powoli mleko ciągle miksując. Na koniec wolno dolewam spirytus nie przerywając miksowania.


Gotowy przelewam do karafki i pozostawiam na tydzień do przegryzienia się smaków.

Dla mnie bomba ;)

 

7 komentarzy:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger