Będziecie potrzebować:
- 250 g makaronu kolanka
- roladki
- sos
- 100 g pora
- 1/2 pomarańczowej papryki (ok 100g)
- 2 średnie marchewki
- 20 szt. żurawiny
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szk. (100 ml) białego wytrawnego wina
- 1/2 l wody
- szczypta soli, pieprzu białego
Do wrzątku dodaję zmiksowane warzywa, kostkę rosołową, paprykę i garść pokrojonej żurawiny. Sos doprowadzam do wrzenia i odstawiam na mały ogień by się tylko ogrzewał.
Składniki na roladki:
- 500 g piersi z indyka ( u mnie gotowe kotlety 5 szt)
- 100 g bobu ( u mnie obrany mrożony)
- 1 trójkąt serka topionego z ziołami 25 g
- sól, pieprz, papryka słodka
Piersi rozbijam delikatnie tłuczkiem, przyprawiam z obu stron.
Nakładam na nie 1,5 łyżeczki pasty z bobu, zawijam jak krokiety i spinam wykałaczką.
Roladki obtaczam w mące, smażę na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oleju z każdej strony.
Obsmażone dodaję do gotowego sosu i duszę na małym ogniu 10 minut.
Gotuję 2 l wody, dodaję 1 łyżeczkę soli następnie 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuję 7 - 8 minut. Mieszam od czasu do czasu następnie przecedzam i podaję z roladką i sosem.
Smacznego;)
pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :)
UsuńSmakowały by mi!
OdpowiedzUsuńwyśmienite danie, bardzo ciekawe jest to mięsko z tym sosikiem :-)
OdpowiedzUsuń