środa, 12 lutego 2014

Pizza z suszonymi pomidorami, rukolą...

i nie tylko. Korzystałam z kilku porad aby stworzyć dla siebie idealne ciasto na pizzę:
Wyszło bardzo dobre, powiedziałabym "średnio" cienkie (1cm grubości) , chrupiące i pachnące ziołami.



Składniki na ciasto:
  • 250g mąki tortowej
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1/3 szk. mleka
  • 1/3 szk. wody przegotowanej, ciepłej
  • zioła: oregano, szałwia, mięta - po szczypcie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Drożdże rozgniatam, dodaję cukier i łyżkę letniego mleka. Mieszam do połączenia i odstawiam rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam dodaję sól, pieprz, zioła, mieszam. Następnie rozczyn, oliwę, ponownie mieszam i na końcu, stopniowo, połączone mleko z ciepłą wodą. Wyrabiam dotąd, aż ciasto ciasto będzie odchodzić od ręki (około 10 min). przykrywam naczynie ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 45min. do 1 godziny. Po wyrośnięciu przerabiam, wałkuję placek grubości 5 - 6 mm, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.




Farsz:
  • 200g pieczarek
  • plasterki wędliny 
  • 1 cebula
  • 4 suszone pomidory 
  • 1 garść rukoli 
  • 150g sera żółtego (u mnie w wiórkach do pizzy)
  • 3 łyżeczki pasty "Ajwar"  
Cebulę i pieczarki przesmażam każde z osobna, rukolę przepłukuję pod zimną wodą.


Ciasto smaruję Ajwarem, posypuję 1/2 sera, rozkładam kolejno: cebulę, wędlinę, pieczarki, suszone pomidory (pokrojone w kawałki).



Wkładam do wcześniej nagrzanego do 200st. piekarnika na górną półkę. W różnych przepisach jest czas 20 min. Piekłam dłużej ze względu na piekarnik 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję resztą sera.



Po wyciągnięciu z piekarnika układam rukolę.

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. pychaaaaaaaaaaaaa! mniam!
    zapraszam do mnie www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśmienita!!! uwielbiam taką domową pizze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to różnie, mam swoją ulubioną pizzerię ale dochodzę do wprawy ;) z domową

      Usuń
  3. Małgosiu takiej kombinacji to ja jeszcze nie robiłam koniecznie muszę spróbować :) wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się spodobała i jest naprawdę pyszna. Dlatego jest na blogu ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę Aguś, przepis już masz :)

      Usuń
  5. Pizze uwielbiam. Ciaso robię roszeczkę inaczej. Ciekawe wydaje mi się dodanie ziół do pizzy - muszę wypróbować. pozdrawiam i zapraszam do siebie http://antoludkowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger