Wyszło bardzo dobre, powiedziałabym "średnio" cienkie (1cm grubości) , chrupiące i pachnące ziołami.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki tortowej
- 25g drożdży
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1/3 szk. mleka
- 1/3 szk. wody przegotowanej, ciepłej
- zioła: oregano, szałwia, mięta - po szczypcie
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Farsz:
- 200g pieczarek
- plasterki wędliny
- 1 cebula
- 4 suszone pomidory
- 1 garść rukoli
- 150g sera żółtego (u mnie w wiórkach do pizzy)
- 3 łyżeczki pasty "Ajwar"
Ciasto smaruję Ajwarem, posypuję 1/2 sera, rozkładam kolejno: cebulę, wędlinę, pieczarki, suszone pomidory (pokrojone w kawałki).
Wkładam do wcześniej nagrzanego do 200st. piekarnika na górną półkę. W różnych przepisach jest czas 20 min. Piekłam dłużej ze względu na piekarnik 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję resztą sera.
Po wyciągnięciu z piekarnika układam rukolę.
Smacznego :)
pychaaaaaaaaaaaaa! mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk
wyśmienita!!! uwielbiam taką domową pizze :-)
OdpowiedzUsuńJa to różnie, mam swoją ulubioną pizzerię ale dochodzę do wprawy ;) z domową
UsuńMałgosiu takiej kombinacji to ja jeszcze nie robiłam koniecznie muszę spróbować :) wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńTeż mi się spodobała i jest naprawdę pyszna. Dlatego jest na blogu ;)
UsuńPyszna!Pyszna! chcę taką:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Aguś, przepis już masz :)
UsuńPiękna pizza !
OdpowiedzUsuńPizze uwielbiam. Ciaso robię roszeczkę inaczej. Ciekawe wydaje mi się dodanie ziół do pizzy - muszę wypróbować. pozdrawiam i zapraszam do siebie http://antoludkowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń