sobota, 22 lutego 2014

Serniczek - prosty i lekki

Korzystałam z książki kucharskiej "Kuchnia Domowa" Zofia Zawistowska (wyd.VI). Przepis odrobinę przerobiłam, użyłam chudego sera i zrobiłam spód z biszkoptów, który możecie oczywiście pominąć.



Składniki:
Spód:
  • 150g biszkoptów 
  • 100g masła
Masa:
  • 500g sera chudego
  • 150g cukru (1 szk.)
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka (małe)
  • 50g masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej 
  • zapach waniliowy 
  • 50g rodzynek 
Rodzynki namoczyć (5-10 min) i odsączyć na ręczniku papierowym. Ser przemielić. Biszkopty zmielić blenderem  lub włożyć do woreczka i potraktować je wałkiem (dobry sposób na odstresowanie ;). Masło roztopić odstawić do przestygnięcia, dodać do biszkoptów, wymieszać dokładnie i przełożyć na wyłożoną papierem małą tortownicę (22cm). Wyrównać łyżką by powstał jednolity spód pod masę. 
Masło do masy stopić. Rodzynki wymieszać z przesianą mąką. Jajka wbić do miseczki, utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, zapach, stopniowo ser i rodzynki z mąką. Na końcu dodać stopione masło. Wymieszać mikserem i przelać na tortownicę. Włożyć do nagrzanego do 180st.piekarnika i piec 45 min. Sprawdzić i wyłączyć piekarnik jak sernik będzie ładnie zrumieniony. Drzwiczki piekarnika uchylić i pozostawić ciasto do wystudzenia. Lekko ciepłe wyciągnąć i... delektować się. 


Jest pyszne :)




    Serniki dla Miksera - edycja 1.14

    5 komentarzy:

    1. Mniam, mniam :) Jak ja uwielbiam serniki :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Naprawdę szybki i zapewne smaczny ... zapisałam przepis .

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo się cieszę, polecam nie jest skomplikowany i owszem smaczny :)

        Usuń
    3. dawaj troche tego sernika :) pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń

    Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

    Print Friendly and PDFPrint Friendly
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger