Bardzo ale to bardzo lubię sos francuski do zielonych sałat. Przepis na sos jest z Kwestii Smaku Link.
Jedyną różnicą jaką wprowadziłam do przepisu Pani Asi jest 1 łyżka oliwy z oliwek i ząbek czosnku obowiązkowo :) bardzo lubię, fajnie podkreśla smak a jak jest dobrze zmiażdżony to nie wyczuwa się go w sałacie.
Składniki na sałatę:
- 2 garście rukoli
- 2 pomidory
- 130 g sera feta
- sos francuski (sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon,1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku - zmiażdżony. Wszystko wymieszać i na samym końcu dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek).
Rukolę przepłukać pod zimną wodą, odsączyć na durszlaku. Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę lub przepłukać i pokroić. Ser pokroić w kostkę. Na dnie miseczki czy innego naczynia ułożyć kolejno rukolę, pomidory, ser i polać sosem. Wymieszać przed podaniem.
Rukolę podałam z pieczarkami:
- 5 średnich pieczarek
- 1 jajko
- szczypta soli, pieprzu
- bułka tarta
Pieczarki opłukać pod zimną wodą z nieczystości, odciąć nóżki na równi z kapeluszami. Osączyć na papierowym ręczniku. Jajko roztrzepać widelcem dodać sól, pieprz, wymieszać. Pieczarki moczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z 5 łyżkami oleju. Najpierw spód kapelusza na średnim ogniu do zrumienienia i obrócić na drugą stronę. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Pyszne danie np. na piątkowy obiad i nie tylko. Polecam!
super smaczne danie, uwielbiamy smażone pieczarki w panierce, a do tego jeszcze ta pyszna sałatka, mniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńSmażone pieczareczki...pyszne:)i lekka sałatka,tak smacznie,że smaczniej być nie może:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nie wpadłabym na takie połączenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za komentarze :) Połączenie sałatki z pieczarkami jest naprawdę fajne dla mnie oczywiście. Wy Kochani próbujcie ja polecam :)
OdpowiedzUsuń