Zupa krem z pieczarek - dietetyczna
Lubię zupy kremy, a robię je głównie ze względu na dzieci. Nie lubią warzyw gotowanych więc muszę je jakoś przemycić ;)
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 1 pietruszka
- 2 marchewki (średnie)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1,5 l wody
- 1/2 łyżki Vegety, kostka rosołowa (Winiary - drobiowa), pieprz
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- jogurt naturalny Zott 180g
- grzanki lub groszek ptysiowy
Pieczarki opłukać odsączyć,pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać obrane, pokrojone lub w całości warzywa (marchewkę i pietruszkę). Gotować 15 min. Cebulę zeszklić na masełku dodać pokrojone pieczarki, odparować przysmażyć delikatnie dodać szklankę wywaru, przykryć i poddusić 10 min. Przełożyć pieczarki i warzywa z wywaru do wyższego naczynia i zmiksować blenderem. Następnie przelać do wywaru dodać Vegetę, kostkę i zagotować. Skrobię rozprowadzić w 1/2 szk. zimnej wody i dodać do zupy, ponownie zagotować i odstawić. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać do niego chochelkę zupy dobrze rozmieszać i przelać do reszty, przemieszać - nie gotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Pyszna taka rozgrzewająca zupka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i proszę o polubienie mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek :)
Pieczarkowa?poproszę:)
OdpowiedzUsuń