sobota, 25 stycznia 2014

Zupa krem z pieczarek - dietetyczna

Lubię zupy kremy, a robię je głównie ze względu na dzieci. Nie lubią warzyw gotowanych więc muszę je jakoś przemycić ;)



Składniki:
  • 250 g pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki (średnie)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l wody
  • 1/2 łyżki Vegety, kostka rosołowa (Winiary - drobiowa), pieprz
  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • jogurt naturalny Zott 180g
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Pieczarki opłukać odsączyć,pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać obrane, pokrojone lub w całości warzywa (marchewkę i pietruszkę). Gotować 15 min. Cebulę zeszklić na masełku dodać pokrojone pieczarki, odparować przysmażyć delikatnie dodać szklankę wywaru, przykryć i poddusić 10 min. Przełożyć pieczarki i warzywa z wywaru do wyższego naczynia i zmiksować blenderem. Następnie  przelać do wywaru dodać Vegetę, kostkę i zagotować. Skrobię rozprowadzić w 1/2 szk. zimnej wody i dodać do zupy, ponownie zagotować i odstawić. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać do niego chochelkę zupy dobrze rozmieszać i przelać do reszty, przemieszać  - nie gotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.




Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pyszna taka rozgrzewająca zupka :)
    Pozdrawiam i proszę o polubienie mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger