czwartek, 14 listopada 2013

Ryba w cieście piwnym

...na piątkowy obiad i nie tyko. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej panierki.


Ciasto piwne:
  • 1 jajko
  • szczypta soli, pieprzu
  • 5 łyżek stołowych mąki pszennej
  • 1/2 szklanki piwa
Wymieszać jajko z przyprawami i mąką dodając na końcu piwo. Powinno być gęstsze jak naleśnikowe. Jeżeli jest za gęste należy dolać piwa, jeżeli za rzadkie dosypać mąki.


  • 5 filetów rybnych Soli
  • 1 meksykańska mieszanka warzyw
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej 
Do wrzącej wody dodaję kostkę rosołową, wsypuję mieszankę warzywną . Gotuję 15 minut i dodaję koncentrat pomidorowy doprowadzam do wrzenia i odstawiam.
Rozmrożone filety rybne osączam na ręczniku papierowym, przyprawiam obtaczam w mące, cieście i smażę na średnim ogniu z obu stron. Podaję z mieszanką warzywną. 


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Orginalny sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe - skoro tak polecasz to grzechem byłoby nie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podoba. Daj znać proszę czy przypadło Ci do gustu :)

      Usuń
  3. Właśnie usmażyłem w/g przepisu a jako dodatek smażone ziemniaki a'la frytki i surówka z kiszonej kapusty z cebulką . Miodzio ...:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger