...tradycyjny, staropolski i wiele innych nazw. Robiłam go wielokrotnie, jednakże jeszcze nigdy mi tak nie smakował. Po raz pierwszy użyłam do bigosu suszonych śliwek, pomidorów i grzybów. Był genialny! Polecam bardzo, bardzo. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 1 litrowy słoik kapusty kiszonej
- 3 laski kiełbasy (60 dag)
- garść suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 5 suszonych śliwek
- 3 suszone pomidory
- przecier pomidorowy 190g (mały słoiczek)
- 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżka Kucharka, pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
Kapustę kiszoną przepłukuję pod bieżącą wodą na durszlaku, wkładam do garnka i zalewam wodą tak by przykryła kapustę (około 1 l wody), wrzucam do niej suszone grzyby, przyprawy i gotuję 0,5 godziny. W między czasie obieram i kroję cebulę w piórka przesmażam na patelni dodaję do kapusty. Następnie kroję drobno kiełbasę, przesmażam nie dodając oleju (tłuszcz wytopi się z kiełbasy) przekładam do kapusty. Drobno kroję śliwki, suszone pomidory wrzucam do garnka z bigosem razem z przecierem pomidorowym. Gotuję jeszcze 10 minut i dodaję mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 24 godz. Najlepszy jest nazajutrz.
Polecam dodać 30 dag boczku wędzonego, pokrojonego w kosteczkę i przesmażonego z kiełbasą będzie jeszcze lepszy.
Dziś też robiłam i też ze śliwkami :) Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie sądziłam, że jest taki dobry. Dla mnie miłe zaskoczenie. Dziękuję za komentarze, pozdrawiam
Usuń