piątek, 15 listopada 2013

Bigos zwykły czy niezwykły :)

...tradycyjny, staropolski i wiele innych nazw. Robiłam go wielokrotnie, jednakże jeszcze nigdy mi tak nie smakował. Po raz pierwszy użyłam do bigosu suszonych śliwek, pomidorów i grzybów. Był genialny! Polecam bardzo, bardzo. Koniecznie spróbujcie!



Składniki:
  • 1 litrowy słoik kapusty kiszonej
  • 3 laski kiełbasy (60 dag)
  • garść suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 suszone pomidory
  • przecier pomidorowy 190g (mały słoiczek)
  • 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżka Kucharka, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
Kapustę kiszoną przepłukuję pod bieżącą wodą na durszlaku, wkładam do garnka i zalewam wodą tak by przykryła kapustę (około 1 l wody), wrzucam do niej suszone grzyby, przyprawy i gotuję 0,5 godziny. W między czasie obieram i kroję cebulę w piórka przesmażam na patelni dodaję do kapusty. Następnie kroję drobno kiełbasę, przesmażam nie dodając oleju (tłuszcz wytopi się z kiełbasy) przekładam do kapusty. Drobno kroję śliwki, suszone pomidory wrzucam do garnka z bigosem razem z przecierem pomidorowym. Gotuję jeszcze 10 minut i dodaję mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 24 godz. Najlepszy jest nazajutrz.

 
Polecam dodać 30 dag boczku wędzonego, pokrojonego w kosteczkę i przesmażonego z kiełbasą będzie jeszcze lepszy.


2 komentarze:

  1. Dziś też robiłam i też ze śliwkami :) Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że jest taki dobry. Dla mnie miłe zaskoczenie. Dziękuję za komentarze, pozdrawiam

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger