Składniki:
- 1,5 l wody
- 0,5 l naturalnego zakwasu
- 5 białych kiełbas (u mnie parzone, polecam surowe są lepsze)
- 2 podwawelskie
- 1 łyżeczka majeranku, Kucharka, szczypta pieprzu
- 2 ziela angielskie, liść laurowy
- 220 ml (1 szklanka) śmietany ukwaszonej 15% (u mnie Łowicka)
- 3 jajka
Kiełbasę podwawelską kroję w kawałki na tzw. kęs, wrzucam do wrzątku dodaję białą w całości. Przyprawiam, gotuję około 7 minut od momentu zagotowania. Następnie dodaję dobrze rozmieszany zakwas (dobrze jest troszkę odlać i w trakcie mieszania odkręcać butelkę co jakiś czas, wtedy Wam nie wystrzeli ;).
Gotuję kolejne 5 minut od zagotowania i dodaję śmietanę, należy ją przemieszać wystarczy bezpośrednio w garnku Łowicka się nie ścina. Zagotować i odstawić. Jajka gotuję 9- 10 minut z zegarkiem w ręku wówczas są idealnie ugotowane na twardo bez ciemnej obwódki na żółtku. Mam "hopla" na tym punkcie, chociaż ich nie jadam ;)
Barszcz podaję z jakiem, kiełbasami i kromką chleba.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.