czwartek, 14 listopada 2013

Ryba w cieście piwnym

...na piątkowy obiad i nie tyko. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej panierki.


Ciasto piwne:
  • 1 jajko
  • szczypta soli, pieprzu
  • 5 łyżek stołowych mąki pszennej
  • 1/2 szklanki piwa
Wymieszać jajko z przyprawami i mąką dodając na końcu piwo. Powinno być gęstsze jak naleśnikowe. Jeżeli jest za gęste należy dolać piwa, jeżeli za rzadkie dosypać mąki.


  • 5 filetów rybnych Soli
  • 1 meksykańska mieszanka warzyw
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej 
Do wrzącej wody dodaję kostkę rosołową, wsypuję mieszankę warzywną . Gotuję 15 minut i dodaję koncentrat pomidorowy doprowadzam do wrzenia i odstawiam.
Rozmrożone filety rybne osączam na ręczniku papierowym, przyprawiam obtaczam w mące, cieście i smażę na średnim ogniu z obu stron. Podaję z mieszanką warzywną. 


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Orginalny sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe - skoro tak polecasz to grzechem byłoby nie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podoba. Daj znać proszę czy przypadło Ci do gustu :)

      Usuń
  3. Właśnie usmażyłem w/g przepisu a jako dodatek smażone ziemniaki a'la frytki i surówka z kiszonej kapusty z cebulką . Miodzio ...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za komentarz

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger