Ryba w cieście piwnym
...na piątkowy obiad i nie tyko. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej panierki.
Ciasto piwne:
- 1 jajko
- szczypta soli, pieprzu
- 5 łyżek stołowych mąki pszennej
- 1/2 szklanki piwa
Wymieszać jajko z przyprawami i mąką dodając na końcu piwo. Powinno być gęstsze jak naleśnikowe. Jeżeli jest za gęste należy dolać piwa, jeżeli za rzadkie dosypać mąki.
- 5 filetów rybnych Soli
- 1 meksykańska mieszanka warzyw
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
Do wrzącej wody dodaję kostkę rosołową, wsypuję mieszankę warzywną . Gotuję 15 minut i dodaję koncentrat pomidorowy doprowadzam do wrzenia i odstawiam.
Rozmrożone filety rybne osączam na ręczniku papierowym, przyprawiam obtaczam w mące, cieście i smażę na średnim ogniu z obu stron. Podaję z mieszanką warzywną.
Smacznego!
Orginalny sposób na rybkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować pozdrawiam :)
UsuńPomysłowe - skoro tak polecasz to grzechem byłoby nie spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podoba. Daj znać proszę czy przypadło Ci do gustu :)
UsuńWłaśnie usmażyłem w/g przepisu a jako dodatek smażone ziemniaki a'la frytki i surówka z kiszonej kapusty z cebulką . Miodzio ...:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za komentarz
Usuń