sobota, 9 listopada 2013

Ciasto pierogowe

Wypróbowałam już kilka technik ciasta. Podaję wam przepis na moim zdaniem najlepsze. Jest elastyczne, delikatne a pierogi z niego są naprawdę świetne.


Składniki:
  • 60 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml gorącej wody
Mąkę przesiewam, dodaję kolejno sól, jajko, olej. Łączę składniki z mąką następnie dolewam gorącej wody, mieszam ciasto do połączenia mąki z wodą. 


 Wyrabiam do momentu aż ciasto będzie jednolite.


Odstawiam na 15 minut pod wilgotną ściereczką by odpoczęło.  Polecam wypróbować.

Przepis dostałam 5 lat temu od mojej cioci i ciągle z niego korzystam :)

10 komentarzy:

  1. znam przepis też stosuję identyczny , jest super zarabiam w moim niezastąpionym sprzęcie zwanym speedcook , cisto jest takie palstyczne i napowietrzone ,że podczas wałkowani bąble wychodzą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda?! :) Sprzętu nie znam z pewnością jest wygodniej i szybciej :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Takie przepisu nie znałam, muszę wyprobować! Blender z końcówką do ciast też świetnie sobie radzi:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pierogi, na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi :) A ciągle nie miałam dobrego przepisu :) Dzięki Gosiu na pewno wypróbuję :*

    OdpowiedzUsuń
  5. :) również wyrabiam ręcznie ciasto,na pierogi i makaron mimo ze , w mojej kuchni stoi pokaźny sprzęt,to jednak w niektórych przypadkach jestem wierna metodzie którą stosowała moja babcia:)a użycie robota w tych przypadkach to wręcz profanacja:) najlepsze ciasto na pierogi czy tez makaron wychodzi z pod rak:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Malgorzata Katrenak9 listopada 2013 22:16

    dzieki Gosia! i ja rowniez wyprobuje Twoj przepis!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger