sobota, 9 listopada 2013

Pierogi ruskie

...kocham, kocham, kocham! Przepisów na nie w sieci mnóstwo, dołączę kolejny ;) Zazwyczaj robię większą ilość na 2 obiady. Połowę zamrażam.


Składniki:
  • ciasto pierogowe (z 60 dag mąki)
  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag sera twarogowego (u mnie chudy)
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu białego
  • 2 cebule obrane i podsmażone na złoto jako dodatek do pierogów.
Ziemniaki obieram i gotuję w posolonej wodzie. Cebule obieram, kroję w kostkę podsmażam w 2 łyżkach oleju, tak by się tylko zeszkliła. Twaróg przeciskam przez praskę jeśli to konieczne. Kupiłam w kostce i wystarczyło tylko rozgnieść ręką. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, odstawiam do przestudzenia, następnie dodaję twaróg, cebulę i przyprawiam. Farsz mieszam do połączenia składników.



Odcinam kawałek ciasta, wałkuję cienko, wycinam szklanką kółka, nakładam łyżeczkę farszu zlepiam, i tak do wykorzystania całego farszu i ciasta.




Pierogi układam na desce obsypanej mąką, by się nie przykleiły. 1/2 pierogów mrożę a drugą połówkę gotuję na obiad. Do większego garnka lub rondelka wlewam 3 litry wody, nie solę, ponieważ i ciasto i farsz są już słone. Do wrzątku wkładam pierogi, mieszam aż wypłyną. Gotuję minutę od zagotowania na małym ogniu. Ściągam garnek z ognia i wyciągam pierogi łyżką cedzakową. Podaję posypane upieczoną wcześniej cebulką.


 Pyszne!



7 komentarzy:

  1. Wspaniałe pierogi uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malgorzata Katrenak9 listopada 2013 22:11

    oj,ja tez uwielbiam!ale jeszcze nigdy nie robilam sama....jak bede robic to juz wiem skad wezme przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jesteśmy trzy kochające pierogi. Troszkę mało... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham je :) O tej godzinie nie powinnam wchodzić na Twojego bloga bo tylko ślinotok wywołujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zapraszam do spróbowania. Mój M. i dzieciaki są nimi zachwycone. Pozdrawiam ciepło

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger