czwartek, 7 listopada 2013

Cannelloni z dynią i mięsem mielonym

Ostatnio jestem zakochana w tym makaronie. Jest naprawdę świetnym daniem ciepłym dla gości. Wszystko możecie wcześniej przygotować a potem tylko wrzucić do piekarnika i zapiec.


Składniki:
Farsz:
  • 50 dag mięsa mielonego indyczego
  • 35 dag obranej dyni
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i carry
  • szczypta soli, pieprzu
Obraną dynię kroję w grubą kostkę. Kropię odrobiną oliwy z oliwek, solę szczyptą soli, mieszam w naczyniu. Przekładam na brytfankę wyłożoną papierem pergaminowym i piekę w 200st. 0,5 godz.


Dynia powinna być miękka ale nie spieczona. Upieczoną miażdżę "tłuczkiem do ziemniaków" odstawiam do przestudzenia.

 
Cebulę obieram, kroję w kostkę, przesmażam chwilę do zeszklenia dodaję mięso, przyprawiam i smażę razem około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia. Robię sos, następnie mieszam mięso z dyną i serem, startym na grubych oczkach napełniam makarony. Naczynie żaroodporne smaruję 1/3 sosu beszamelowego, układam makarony i polewam resztą sosu. Wkładam do nagrzanego do 180st. piekarnika, zapiekam 0,5 godz. Następnie posypuję startym na grubych oczkach serem żółtym i zapiekam jeszcze 15minut. Podaję.


Życzę smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger