Sos beszamelowy
Używam go dosyć często przede wszystkim do zapiekania mięs, warzyw.
Składniki:
- 50 g masła
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 żółtko (opcjonalnie)
Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu, stopniowo po 1 łyżce dodaję mąkę, mieszam by nie powstały grudki (zasmażka 1 stopnia). Dolewam powoli mleko ciągle mieszając. Gotuję 2 min od zagotowania cały czas mieszając. Zestawiam z ognia dodaję żółtko(można pominąć) i przyprawiam szczyptą soli, pieprzu i gałką. Wszystko dokładnie mieszam.
Potrawy po zalaniu sosem beszamelowym należy posypać tartym serem i polać stopionym masłem. Jednakże często pomijam to masło :)
POLECAM!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.