środa, 25 września 2013

Sos beszamelowy

Używam go dosyć często przede wszystkim do zapiekania mięs, warzyw.



Składniki:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu, stopniowo po 1 łyżce dodaję mąkę, mieszam by nie powstały grudki (zasmażka 1 stopnia). Dolewam powoli mleko ciągle mieszając. Gotuję 2 min od zagotowania cały czas mieszając. Zestawiam z ognia dodaję żółtko(można pominąć) i przyprawiam szczyptą soli, pieprzu i gałką. Wszystko dokładnie mieszam.
Potrawy po zalaniu sosem beszamelowym należy posypać tartym serem i polać stopionym masłem. Jednakże często pomijam to masło :)

 POLECAM!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger