czwartek, 7 listopada 2013

Puree ziemniaczano-dyniowe.

Nie przypuszczałam, że spotka się z taką aprobatą mojej rodzinki. Nigdy nie robiłam puree bo nie przepadam za papkami. Ziemniak to ziemniak, dynia to dynia lubię smak obu i lubię jeść je w kawałkach po prostu. A tu niespodzianka dzieciakom tak posmakowało, że teraz muszę robić ;)


Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg dyni (obranej i bez pestek)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka masła
Ziemniaki i dynię obrałam, pokroiłam w większą kotkę i ugotowałam na parze. Na spód dałam ziemniaki bo twardsze, dynię dołożyłam po 5 minutach gotowania się ziemniaków. Po ugotowaniu, pozostawiłam chwilę do odparowania, następnie przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Przyprawiłam solą i świeżo startą gałką, dodałam łyżeczkę masła. Wszystko wymieszałam i podałam z kurczakiem.



Do puree dodaje się mleka ja tego nie zrobiłam ponieważ dynia jest warzywem soczystym. Jeśli macie pod ręką tylko ziemniaki to należy dodać 1/2 szklanki mleka na około 80 dag ziemniaków.


Życzę smacznego!



5 komentarzy:

  1. Na pewno smaczne :) i jaki ładny kolor ma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robiła puree w zielonym kolorze, ale nie pamiętam z czego było. Nie jadłam. Zadzwoniła i się chwaliła, ze bardzo smaczne :) To były ziemniaki połączone z czymś zielonym własnie. Lubię puree, ale wolę ziemniaki pieczone lub takie klasyczne, ubite i czasem z koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może połączyła ziemniaki z bobem lub awokado. Mnie nieziemsko smakują na parze, nawet ich nie solę :) Dziękuję za dołączenie do grona obserwatorów :)

      Usuń
  3. mmmm...apetycznie to wygląda
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger