niedziela, 20 października 2013

Pasta pomidorowa

Wykorzystałam resztę swoich pomidorów jako prosty i smaczny dodatek do makaronu.



Składniki:
  • 10 pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 papryczki chili (jeżeli lubicie ogień możecie dodać całą)
  • cebula
  • zioła: rozmaryn, melisa, mięta, oregano
  • szczypta soli, pieprzu
  • 6 gniazd makaronu Tagliatelle

Opłukane i pokrojone pomidory wrzucam na rozgrzane masło, mieszam od czasu do czasu. Pozostawiam na ogniu do momentu aż z pomidorów zrobi się papka, którą przecieram przez sito. W ten sposób pozbywam się pestek i skórki. W miedzy czasie kroję cebulę, paprykę i zioła w drobną kostkę.


Na łyżce oleju zrumieniam delikatnie cebulę dodaję paprykę przesmażam razem minutkę i łączę to z przetartymi pomidorami. Do pasty dodaję zioła, przyprawiam do smaku. Wystarczy zagotować i od razu podać z makaronem ugotowanym al'dente.

Gniazda makaronu wkładam do wrzącej wody. Solę 1 łyżeczkę dopiero gdy się zagotuje. Czas gotowania zazwyczaj jest podany na opakowaniu i tego się trzymam. Średnio trwa to 4 - 5 minut. Taki sposób gotowania makaronu jest po prostu zdrowy.
Spotkałam się ze stwierdzeniem, że makaronów nie powinni jeść cukrzycy. To jest nie prawdą. Owszem makaron zawiera skrobię, którą organizm przetwarza na glukozę. Podnosi ona poziom cukru we krwi ale gotowany al'dente sprawia, że przetwarza ją stopniowo. Dłużej czujemy się syci. Natomiast makaron rozgotowany niestety podnosi poziom glukozy zbyt gwałtownie co stanowi pewne zagrożenie dla diabetyków. Polecam makarony pełnoziarniste. 

2 komentarze:

  1. nie smaczne nie zdrowe breja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż jak widać w przepisie sama chemia, :) pozdrawiam krytyków :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger