czwartek, 24 października 2013

Zupa brokułowa

Kolejna fajna i smaczna zupa. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam.



 Składniki:
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 brokuł 
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
  • 200 g śmietany (u mnie Łowicka ukwaszona 15%)
  • 1 łyżka Vegety, pieprz do smaku
Do zimnej wody daję skrzydełko,doprowadzam do wrzenia. Następnie dodaję obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, obraną i opieczoną w całości cebulę, liść laurowy ziele angielskie.Gotuję na małym ogniu, obieram ziemniaki, kroję w kostkę dodaję do zupy. Brokuł płuczę w wodzie dzielę na różyczki dodaję do zupy,przyprawiam i gotuję 20 minut od zagotowania. Śmietanę Łowicką wystarczy wlać do zupy bez wcześniejszego mieszania z wywarem. Dlatego ją lubię nie ścina się.Wystarczy przemieszać zupę zagotować i podawać.




Można dodać jogurtu naturalnego ale tylko Zoot gęsty. Wcześniej należy dolać do niego szklankę gorącego wywaru, dobrze rozmieszać i przelać do reszty zupy. Nie gotować. Inne jogurty zazwyczaj mi się ścinały.



Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger