To jedno z niewielu ciast jakie mi się udaje, cóż począć trzeba w końcu pomyśleć o zmianie piekarnika ;)
Składniki na ciasto:
- 45 dag mąki tortowej
- 15 dag cukru
- 5 dag masła
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko
Zagnieść ciasto, schłodzić 0,5 godz, podzielić na 2 części(grubsze lub 3 cieniutkie), cienko rozwałkować, piec w 180st. około 15 lub 20 min. wszystko zależy od piekarnika.
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 śmietanfixy
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 puszka gotowej masy karmelowej lub mleko skondensowane słodzone, które należy wcześniej gotować ok.3 godz. w kąpieli wodnej.
Śmietanę lekko podbić, dodać cukier i śmietanfixy, ubić. Gotową śmietanę przekładamy na zimy blat ciasta, przykrywamy drugim ciastem i na wierzchu smarujemy masą karmelową. Zdobimy płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.