wtorek, 19 lutego 2013

Karmelowiec

To jedno z niewielu ciast jakie mi się udaje, cóż począć trzeba w końcu pomyśleć o zmianie piekarnika ;)


Składniki na ciasto:
  • 45 dag mąki tortowej
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
Zagnieść ciasto, schłodzić 0,5 godz, podzielić na 2 części(grubsze lub 3 cieniutkie), cienko rozwałkować, piec w 180st. około 15 lub 20 min. wszystko zależy od piekarnika.
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 śmietanfixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 puszka gotowej masy karmelowej lub mleko skondensowane słodzone, które należy wcześniej gotować ok.3 godz. w kąpieli wodnej.
Śmietanę lekko podbić, dodać cukier i śmietanfixy, ubić. Gotową śmietanę przekładamy na zimy blat ciasta, przykrywamy drugim ciastem i na wierzchu smarujemy masą karmelową. Zdobimy płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.



Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger