Składniki:
- mięso z 1 ugotowanej nogi z kurczaka (możecie użyć mięsa mielonego 300g - przesmażone)
- mała cukinia (25 - 30 cm)
- 4 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
- 1/4 papryczki chili drobno pokrojonej (opcjonalnie, będzie ostre)
- makaron Cannelloni 11szt.
- sos beszamelowy
Ugotowane mięso obieramy z nogi, drobno kroimy, cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i solimy szczyptą soli, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę ścieramy na grubym oczku. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, przesmażamy, aż się zeszkli dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy razem 1 minutę, odstawiamy. Cukinię wyciskamy z nadmiaru wody dodajemy do niej marchewkę, mięso cebulę z czosnkiem, przyprawy.
Wszystko mieszamy i wypełniamy farszem makaron Cannelloni. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamelowym, na nim układamy makaron wypełniony farszem.
Zalewamy go resztą sosu i zapiekamy 30 min w piekarniku 180st. Sos powinien być zapieczony lekko złocisty. Można dodać sera żółtego startego, lub Parmezanu 10min przed wyciągnięciem posypać Cannelloni serem i zapiekać kolejne 10 min.
Podałam z kaszą gryczaną (1 woreczek - 100g) ale nie jest to idealne połączenie, bardziej będą tutaj pasować warzywa gotowane czy surówki.
Świetne,zapisuję do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńW mojej ulubionej wersji :) !
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochani za komentarze :) Dodaję przepisy, które mi smakują mam nadzieję, że Wam również się spodobają. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuń