czwartek, 10 października 2013

Cannelloni z farszem mięsno - warzywnym

Świetne danie główne lub przekąska dla Gości.



Składniki:
  • mięso z 1 ugotowanej nogi z kurczaka (możecie użyć mięsa mielonego 300g - przesmażone)
  • mała cukinia (25 - 30 cm)
  • 4 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
  • 1/4 papryczki chili drobno pokrojonej (opcjonalnie, będzie ostre)

Ugotowane mięso obieramy z nogi, drobno kroimy, cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i solimy szczyptą soli, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę ścieramy na grubym oczku. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, przesmażamy, aż się zeszkli dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy razem 1 minutę, odstawiamy. Cukinię wyciskamy z nadmiaru wody dodajemy do niej marchewkę, mięso cebulę z czosnkiem, przyprawy. 



Wszystko mieszamy i wypełniamy farszem makaron Cannelloni. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamelowym, na nim układamy makaron wypełniony farszem. 



Zalewamy go resztą sosu i zapiekamy 30 min w piekarniku 180st. Sos powinien być zapieczony lekko złocisty. Można dodać sera żółtego startego, lub Parmezanu 10min przed wyciągnięciem posypać Cannelloni serem i zapiekać kolejne 10 min.


Podałam z kaszą gryczaną (1 woreczek - 100g) ale nie jest to idealne połączenie, bardziej będą tutaj pasować warzywa gotowane czy surówki.

4 komentarze:

  1. Dziękuję Kochani za komentarze :) Dodaję przepisy, które mi smakują mam nadzieję, że Wam również się spodobają. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger