U mnie 2 rodzaje Maślak Zwyczajny(ciemny) i Maślak Żółty. Z tych ciemnych obieramy skórkę natomiast żółtych tylko nieczystości.
A to już Kanie
Dla porównania Muchomor
Kania ma pusty korzeń w środku
A jej pierścień jest sprężysty i łatwo można go ściągnąć
Panierowana i usmażona jak kotlet schabowy jest rewelacyjna, o niebo lepsza od kotleta.
Pamiętajcie!
- Jeżeli nie macie pewności, że to kania lepiej jej nie zbierać.
- Jeżeli nie znacie się na grzybach zawsze chodźcie w towarzystwie osób które się na nich znają lub po nazbieraniu zapytajcie znawców
- Dobrze jest nosić scyzoryk i grzyby obcinać, zostawiać grzybnie.
A ja się boję grzybów- znaczy się zbierać, bo kompletnie sie na nich nie znam. Na szczęście mam teścia grzybiarza :)
OdpowiedzUsuńJa po tylu latach przerwy dałam na sprawdzenie bratu. Warto się upewnić ;)
UsuńA u mnie dziś małe czarne łepki. No i mało ich :)
OdpowiedzUsuńNie zawsze przynosi się obfite plony ;) niestety, ale chyba z tego cała frajda, że się szuka
UsuńJa uwielbiam grzybobranie! Ale zawsze przed wejściem do lasu dbam o to żeby się idealnie zabezpieczyć przed kleszczami, bo bardzo się boje boreliozy. Ostatnio szukałam w internecie badanie na boreliozę ceny i zastanawiam się czy profilaktycznie sobie nie zrobić!
OdpowiedzUsuńNajgorzej jest popaść w panikę, całe życie mieszkam na wsi i kleszcza miałam nie 10 a więcej razy. Boleroiozę przenoszą również inne owady. Trzeba żyć zdrowiem a nie chorobami...i się nie bać bo można zwariować...
Usuń