A dlaczego nie? bo brzydko pachnie i nie ciekawie wygląda? Oj tam, jest pyszna i można ją przyrządzać na wiele sposobów, do tego dostarcza nam takie składniki mineralne jak: żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego(link do zgłębienia wiedzy). Polecam przeczytać.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 0,5 l mleka
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz do smaku
- 3 średnie cebule
Wątróbkę oczyszczam przepłukuję w zimnej wodzie. Odsączam, następnie zalewam zimnym mlekiem i pozostawiam na minimum 0,5 godz. Wątróbki bieleją i pęcznieją od mleka. Obieram cebulę kroję w piórka i podsmażam na 3 łyżkach oleju, na złoty kolor. Odcedzam wątróbki, odsączam delikatnie na ręczniku papierowym. Obtaczam je w mące i smażę w niewielkiej ilości oleju (około 5 łyżek stołowych), na średnim lub małym ogniu, po 4-5min z każdej strony.(Uwaga! olej lubi pryskać spod wątróbek). Kiedy się ładnie zrumienią dodaję podpieczoną cebulkę i przesmażam razem 2 minuty. Ściągam z ognia i wówczas przyprawiam solą i pieprzem. Nie powinno się solić przed smażeniem wówczas wątróbki twardnieją.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie przede wszystkim.
Smacznego ;)
Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbkę :)
Ja też ;)
UsuńDrobiową lubię,z cebulką,bez żadnych dodatków i ulepszeń:)
OdpowiedzUsuńTaka właśnie jest najlepsza, przynajmniej dla mnie :)
Usuńprijalo sa
OdpowiedzUsuńto byl moj maz...watrobka byla pyszna!nigdy nie namaczalam w mleku,a widze ze to fajny sposob!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cie Gosienko i dziekuje za pomysly!
O kochana moja dziękuję za pozdrowienia. Ciszę się, że smakuje. A pomysły takie tam najzwyklejsze :)
Usuń