czwartek, 26 września 2013

Buraczki marynowane

Kolejna kolekcja przetworów na zimę. Świetna sprawa, wystarczy otworzyć słoik dodać do wywaru mięsno - warzywnego i gotowe! Pyszny barszcz do krokietów, pasztecików, uszek. Można dodać śmietany, zagęścić i podać z ugotowanymi ziemniakami. 


Składniki:
  • 2 kg małych buraczków
  • czosnek, ziele angielskie, listek laurowy
Zalewa:
  • 4,5 l  przegotowanej wody (może być zimna, lekko ciepła)
  • 2 szk. octu spirytusowego
  • 5 łyżek soli
  • 10 łyżek cukru
Wymieszać do rozpuszczenia, nie gotować.

Buraczki umyć, ugotować, odcedzić i obrać. Przygotować sobie słoiki litrowe, do każdego włożyć 4 ziarenka ziela, 1 listek laurowy, 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku oraz buraczki do 1/3 wysokości słoika (około 4, 5 sztuk). Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 min.



Polecam!


5 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Zimą będą świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och zimą to najbardziej brakuje mi tej świeżości jarzyn. Dlatego wszystko pakuję w słoiki :)

      Usuń
  2. Trochę lata w słoikach:) tez ma swój urok i smak:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger