Składniki:
- 2 kg małych buraczków
- czosnek, ziele angielskie, listek laurowy
- 4,5 l przegotowanej wody (może być zimna, lekko ciepła)
- 2 szk. octu spirytusowego
- 5 łyżek soli
- 10 łyżek cukru
Buraczki umyć, ugotować, odcedzić i obrać. Przygotować sobie słoiki litrowe, do każdego włożyć 4 ziarenka ziela, 1 listek laurowy, 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku oraz buraczki do 1/3 wysokości słoika (około 4, 5 sztuk). Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 min.
Polecam!
Pychota :) Też takie robię :)
OdpowiedzUsuńPrawda?! są pyszne :)
UsuńWspaniałe! Zimą będą świetnie smakować:)
OdpowiedzUsuńOch zimą to najbardziej brakuje mi tej świeżości jarzyn. Dlatego wszystko pakuję w słoiki :)
UsuńTrochę lata w słoikach:) tez ma swój urok i smak:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń